Над 7500 ученици от 326 професионалните гимназии в страната участват

...
Над 7500 ученици от 326 професионалните гимназии в страната участват
Коментари Харесай

Над 7500 ученици участват в стажове в реална работна среда

Над 7500 възпитаници от 326 професионалните гимназии в страната вземат участие в стажове в действителна работна среда по план „ Ученически практики – Фаза 1 “, финансиран по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

" Възможности за такива дават 2249 работодатели от области като произвеждане на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули, осведомителни технологии, строителство и други ", съобщи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на конференция в Министерството на образованието и науката.

Очаква се през лятото още 500 възпитаници, които се образоват за ресторантьори и хотелиери, да стартират практиките си. Стажовете са с дълготрайност 240 часа, разпределени по график през образователната година или през ваканциите. Младежите прекарват приблизително по 2 часа дневно във компаниите и предприятията. След сполучливото привършване на практиките получават по 300 лева стипендия и документ за извършеното практическо образование. Работодателите могат да им предложат и непрекъснати работни места. При предходния подобен план по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, който МОН изпълняваше сред 2007 година и 2013г., 1300 възпитаници получиха оферти за работа, а извършените практики бяха над 40 000.

Заместник-министър Сачева акцентира, че новият план е с предпочитано значение за МОН поради поставения акцент върху професионалното обучение. „ Учениците би трябвало да имат по-голям достъп до индустриалните процеси и действителните работни места. 2000 от участниците се образоват в предпочитани за стопанската система на страната посоки “, сподели тя и добави, че дейностите по този план не би трябвало да се бъркат с дуалното образование. Според нея двете би трябвало да се допълват, като задачата е учениците да добиват професионален опит и да се изградят като положителни експерти преди завършването си.

Сачева дефинира като доста значимо присъединяване в плана на 380 виртуални учебно-тренировъчни компании. „ Те дават опция за асимилиране на процесите на ръководство в цифрова среда и могат да оказват помощ на децата да бъдат по-добри ръководители, чиновници и консуматори “, уточни тя.

Проектът завършва през ноември 2018 година, като общият му бюджет 6 986 236 лева Според заместник-министъра дейностите може да бъдат продължени, като за тях ще се търси държавно финансиране.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР