Над 72% са гласували в референдума за независимост на Иракски

...
Над 72% са гласували в референдума за независимост на Иракски
Коментари Харесай

72% активност на кюрдския референдум, Турция и Ирак започват съвместни маневри по границата

Над 72% са дали своят вот в референдума за самостоятелност на Иракски Кюрдистан, заяви в 23 ч. българско време изборната комисия пред Rudaw news agency.

Официалните резултати от референдума обаче ще станат известни не по-рано от вторник вечерта.

За присъединяване във вота са се записали 5,2 милиона души. Те трябваше да дадат позитивен или негативен отговор на въпроса: " Искате ли районът Кюрдистан и кюрдските територии отвън рамките му да станат самостоятелна страна? "

Референдумът се състоя в провинциите Ербил, Сулеймания и Дахук, влизащи в състава на кюрдския район на Ирак, както и в провинция Киркук и местата с плътно кюрдско население в Ниневия и Диала.

Организация на обединените нации предизвести, че състоялият се през днешния ден референдум за самостоятелност на Иракски Кюрдистан може да има дестабилизиращ резултат.


" Генералният секретар е смутен от вероятния дестабилизиращ резултат на референдума в Иракски Кюрдистан " - написа в изказването на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, публикувано след приключването на гласуването.

" Генералният секретар почита суверенитета, териториалната целокупност и единството на Ирак и счита, че всички проблеми сред федералното държавно управление и районното държавно управление на Кюрдистан би трябвало да бъдат разрешавани посредством структуриран разговор и градивни взаимни отстъпки ", добави представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик.

Същевременно въоръжените сили на Турция и Ирак започнаха през днешния ден взаимни маневри на общата си граница.

Двете страни координират ограничения против самостоятелната кюрдска област в Северен Ирак - в отговор на състоялия се през днешния ден референдум за самостоятелност, отбелязва Ройтерс.

Турската войска още от 18 септември организира маневри в регион на границата с Ирак.

Ръководителят на районното държавно управление Нечирван Барзани съобщи преди вота, че кюрдското управление не счита незабавно след края на референдума да прогласи самостоятелност, само че е готово за разговор с централното държавно управление на Ирак и прилежащите страни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР