Над 700 пациенти с ХИВ могат да останат без животоспасяващи

...
Над 700 пациенти с ХИВ могат да останат без животоспасяващи
Коментари Харесай

Процедура по обжалване в КЗК може да остави 700 пациенти с ХИВ без лекарства

Над 700 пациенти с ХИВ могат да останат без животоспасяващи медикаменти, в случай че се забави обжалване в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) алармираха в понеделник пациентски организации.

Националната пациентска организация, в качеството си на национално представителна организация на пациентите в България, фондация “И “ и съдружие „ Здраве без граници “ – в качеството им на организации, предоставящи директна поддръжка на хора, живеещи с ХИВ, се обърнаха с писмо към ръководителя на Комисията за защита на конкуренцията с молба за незабавно разглеждане на тъжби, подадени в комисията по отношение на търг за медикаменти за хора, живеещи с ХИВ.

Комисия за защита на конкуренцията е образувала две производства против решение на Министерството на здравеопазването за доставка на лекарствени артикули за 2018 година Две фармацевтични компании апелират решението на здравното министерство.
Обжалваните позиции са свързани с доставката на лекарства, които са извънредно значими и нужни за пациентите – носители на ХИВ.

“Хората, живеещи с ХИВ одобряват медикаментите си ежедневно, като пропускането на банкет основава действителната заплаха за устойчивост към лечението, както и може да докара до развиването на вируса и достигането до СПИН. “, показват в писмото трите организации.

Доказано е, че хората, живеещи с ХИВ, приемащи постоянно, ежедневно, своята терапия, не развиват СПИН, както и не могат да предадат вируса на различен, даже в случаи на риск, допълват специалистите.

Повече от 700 души, живеещи с ХИВ, са застрашени от това да развият усложения, в случай че спрат лекуването си, предизвестяват пациентските организации.

“За нас е извънредно стеснителен фактът, че все още на обжалването е налице заплаха лекарствените форми, за които е налице обжалване, да бъдат изчерпани от аптеките в инфекциозните отделения “, пишат в писмото трите организации.

Те упорстват Комисията за защита на конкуренцията да организира незабавно съвещание, на което да разиска проблема и да вземе решение, като по този начин да се редуцира процедурата и да се понижи заплахата пациенти да останат без антиретровирусна терапия.

В писмото си трите организации показват, че не заемат страна в комерсиалния спор, само че упорстват за бърза реакция в полза на пациентите.

Писмото е изпратено и до здравния министър Кирил Ананиев, ръководителя на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова и омбудсмана Мая Манолова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР