Над 700 от 948-те кметове на Каталуния се събраха в

...
Над 700 от 948-те кметове на Каталуния се събраха в
Коментари Харесай

Над 700 от кметовете в Каталуния подкрепят независимостта

Над 700 от 948-те кметове на Каталуния се събраха в Барселона, с цел да изразят решителността си да провеждат референдум за самостоятелност на тази испанска област, макар че Конституционният съд замрази процедурата до момента в който преглежда иск на централното държавно управление, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Въпреки правосъдната възбрана над две трети от каталунските кметове към този момент обявиха, че ще дават общински пространства за планувания за 1 октомври избор.

В сряда основната прокуратура на Испания подреди на прокурорите в Каталуния да изпратят призовки на кметовете, които считат да спомагат за "организирането на това нелегално гласоподаване " и да им издигнат обвинявания. Ако кметовете не се явят на призовката, те може да бъдат задържани.

В демонстрацията участваха и министър председателят на каталунското районно държавно управление Карлес Пучдемон и кмета на Барселона Ада Колау, отбелязва Асошиейтед прес.

В петък министър председателят Мариано Рахой съобщи по адрес на сепаратистите: Не подценявайте силата на испанската народна власт. Правовата страна работи. На това Пучдемон отвърна през днешния ден: Не подценявайте силата на каталунския народ.

Сепаратистите разполагат с болшинство в районния парламент на Каталуния от 2015 година, само че каталунците са мощно разграничени по въпроса за независимостта, отбелязва Франс прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР