Над 700 наши сънародници по света искат да се приберат

...
Над 700 наши сънародници по света искат да се приберат
Коментари Харесай

Захариева: Над 700 българи искат да се приберат у нас от чужбина

Над 700 наши сънародници по света желаят да се приберат в България поради ковид. Това сподели външният министър Екатерина Захариева пред бТВ. От тях към 70 са туристи и те понижиха, тъй като събота и неделя завърши сполучливо прибирането на някои от тях, множеството проведени се прибраха, разясни Захариева.

Тя съобщи и че има от ден на ден единични случаи, само че някои групи са компактни и по-лесно се провежда транспорт за тях, като тази в Чили, където са 12 индивида. Външният министър изясни, че страната не е давала никакви финанси за прибирането на сънародниците ни, само е провела с народен транспорт да се върнат.

Даваме пари единствено там, където хората нямат сега, само че по-късно те ги връщат, просто не е правилно да се взимат парите на данъкоплатците, в случай че не е някаква филантропична идея, сподели Захариева. Тя разясни, че над 180 души желаят да се върнат от Испания, а има и доста хора, които са живели в чужбина, само че са решили, че ще им е по-добре да се приберат в България в изискванията на пандемията от ковид.

Захариева описа, че са имали и странни случаи, в които хората са казвали, че почивката им свършва след два дни. Това е неприемливо, те би трябвало да се съгласят с нашите условия, другояче не се знае след два дни дадената страна няма ли да си затвори въздушното пространство.

Консулските ни служби работят на всички места единствено за незабавни случаи. Уведомили сме и другите страни за удължаването на периода на документите, сподели още Захариева. Водят се и диалози с Турция, с цел да се понижи километричната опашка от тирове по границата.

Една от аргументите за неудобството е, че Турция има лист с страни, в които попада и България, съгласно който водачите на товарни камиони би трябвало да минават карантина. Едно от предложенията е да се заменят с други водачи, минали 14-дневния период у нас. /БГНЕС

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР