Над 700 млн. лв. към общини, министерства и държавни дружества

...
Над 700 млн. лв. към общини, министерства и държавни дружества
Коментари Харесай

Само за час бюджетът олекна с над 700 млн. лв.


Над 700 млн. лева към общини, министерства и държавни сдружения разпредели държавното управление единствено за час по време на съвещанието си през вчерашния ден. Част от парите се отпускат за покриване на непланирани разноски, други са за сметка на пренасочване на средства от едни пера в други, трети са арестувани до последно разплащания. Големият бюджетен остатък - 2.3 милиарда лева към края на ноември, предстоящо развързва ръцете на министрите да харчат стремително в последните дни на годината. Така за следващ път изпълнителната власт си разрешава наместване, разбъркване и изключително консумиране на средства, нарушавайки утвърждения от Народното събрание бюджетен проект.

Кабинетът позволи през вчерашния ден на районното министерство да вдигне тавана на разноските си с 514 млн. лв.. На медиите бе мъгляво обяснено, че това се прави поради поети задължения за създаване на значими пътни планове, които трябвало да започват при започване на 2018 година От Министерство на регионалното развитие прецизираха, че измежду по-мащабните планове са обходът на Ахелой, 16 км от автомагистрала " Хемус " и тол системата, договорът за която можело да бъде подписан до Нова година. Парите за тол системата са планувани макар уверенията, че тя ще се построи за сметка на изпълнителя, а той ще си върне вложението от бъдещите приходи.

Министерството на защитата ще получи близо 20 млн. лева за поддръжка и ремонт на самолети МиГ-29. Общата стойност на плануваните по плана средства в централния бюджет за 2017 година е 30.52 млн. лева, като през януари бяха отпуснати първите 9.630 млн. лева Вчера министър председателят Бойко Борисов е изискал от министрите на защитата и на финансите да създадат обзор и оценка на договорите за поддръжка на наличната техника. " Основната част са транспортни вертолети и самолети, за които не е планувана поддръжка при сключването на договорите, и в този момент стоят приземени ", споделя Борисов, съгласно стенограмата от съвещанието. Той показва, че от 12 " Кугър " -а осем не летят, а трите " Спартан " -а спирали на 31 декември. " Всеки ден чувам още нови самолети да купуваме, а на никое място и никой не приказва за поддръжката, какъв брой ще коства по-късно. Най-вероятно по същия метод ще останат на летищата да си стоят по този начин, както " Спартан " -ите и хеликоптерите ", тревожи се министър председателят.

Изненадващо държавното управление реши да налее 120 млн. лв. от остатъка в малко известното държавно сдружение " Еко Антрацит ". С парите ще бъде вдигнат капиталът на предприятието, подопечно на министъра на стопанската система, защото то не смогвало да извършва плановете си. " Еко Антрацит " се занимава с мониторинг и поддръжка на хвостохранилища, създаване на хидротехнически уреди, ръководство на водите на рудниците, рекултивация на терени и т.н. 

Със 120 хиляди лева ще бъде повишен и капиталът на към този момент митичната " Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ " ЕАД. Проектът за градежа на нефтопровода беше преустановен още през 2011 година, само че продължава да гълта средства. Сумата от 120 хиляди лева е предопределена за прехрана на българската компания и за застраховане през 2018 година на финансовите й задължения като акционер в интернационалната компания " Транс Болкан Пайплайн Б. В. ", записана в Амстердам, Холандия.

2 млн. лева повече ще получи Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) към Министерство на околната среда и водите. Средствата идвали от преизпълнение на приходите по Закона за водите. Правителството ще даде спомагателни 14.5 млн. лева и на Националния компенсационен жилищен фонд.

Други 12.1 млн. лева се дават като трансфер по бюджета на правосъдната власт за покриване на неизпълнението на приходната му част. Със средствата ще се обезпечи покриването на към този момент утвърдените разноски по бюджета на правосъдната власт, без да се прецизира какви.

Над 6.2 млн. лева се дават на общините за осъществяването на пет национални стратегии в образованието, измежду които са " Без свободен час ", " Обучение за IT кариера ", " Оптимизация на учебната мрежа " ` и " Информационни и информационни технологии в системата на предучилищното и учебното обучение ". Други 9 милиона лв. ще получат кметовете за компенсиране на безплатния превоз на деца и възпитаници за тази година.

Отделно държавното управление утвърди спомагателни близо 40 млн. лв. за държавни ведомства и общини. Министерски съвет да вземем за пример ще получи 23.188 млн. лева, с цел да заплати на " Майкрософт " за поддръжката на софтуера, с който работи държавната администрация. Просветното министерство ще вземе 10 млн. лева за нови учебни рейсове, а организация " Разузнаване " ще получи 620 хиляди лева за прехрана на задграничната си активност. Общините Брезово,Търговище и Видин ще получат средства за археологически разкопки и реституция на значими публични здания, а Сливен - за ремонт на бул. " Хаджи Димитър ". 

ЗАД ГРАНИЦА

България ще финансира и 55 плана на стойност 3 541 706 лева в страните от Западните Балкани и от Източното партньорство, реши държавното управление. В Сърбия ще бъдат финансирани 21 плана на неправителствени организации, омбудсмана, просветителни институции и дребен бизнес. В Босна и Херцеговина ще бъдат осъществени 12 плана, главно поправки на детски градини и нови площадки за игри. Пет плана ще бъдат финансирани в Македония - в региона на опазването на здравето и за децата със специфични потребности. В Албания ще бъде осъществен един план за подсилване на институцията на омбудсмана. В Грузия с финансова помощ от България ще се построи мултикултурен учебен център. В Молдова ще се ремонтират учебни заведения и детска градина. В региона на образованието са четири плана в Украйна и един в Армения./  segabg.com

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР