Над 700 000 ученици, от които 60 000 първокласници, откриха

...
Над 700 000 ученици, от които 60 000 първокласници, откриха
Коментари Харесай

60 000 първокласници посрещнаха новата учебна година

Над 700 000 възпитаници, от които 60 000 първокласници, откриха новата образователна година в 2400 учебни заведения в страната, оповестиха от просветителното министерство. В близо 60 учебни заведения ремонтите не престават, а децата от осем школа започнаха годината в други здания.

Старите проблеми на просветителната система белязаха първия образователен ден. Голям е дефицитът на ресурсни учители, по математика, физика и химия. Не доближават и преподаватели по осведомителни технологии, британски език и професионална подготовка. Тази година в пенсионна възраст навлизат близо 4500 учители, а постъпилите млади преподаватели са малко, признават от МОН. Голям е и броят на децата, отпаднали от просветителната система, макар назначението преди година на посредници в 200 образователни заведения. От 206 000 избягали от учебно заведение деца м.г. се върнаха към 40 000, пресмятат от МОН. Расте броят и на децата от фамилии с ниско обучение. За 25-30% от новите първолаци българският език не е майчин, призна просветителният министър Красимир Вълчев. Яснота за точната численост обаче нямало.

" Българското учебно заведение не е просто храм на знанието, то е това свято място, където нашите деца се трансформират в осъзнати персони. От учебното заведение зависи до каква степен те ще бъдат заредени с съответни познания, със блян към новото, дали децата ще бъдат почтени жители на родината, подготвени да посрещнат новите провокации и да градят бъдещето на обществото. Без задачата на българското обучение българската нематериалност и бъдеще са немислими ", съобщи президентът Румен Радев при разкриване на образователната година в столичното 18 СУ " Уилям Гладстон ". " Неграмотните хора нямат бъдеще. Само образованите и напредничавите хора ще изградят съвременна и просперираща България ", съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в Първо ОУ " Васил Левски " в Костинброд.

" Образованието и науката движат света напред. Хората, отдадени на тази идея, заслужават най-голямо почитание ", съобщи Корнелия Нинова. Председателят на Българска социалистическа партия участва на тържеството пред Националната библиотека на НГДЕК " Св. Константин Кирил Философ ", която е приключила. Нинова прикани учителите да не бъдат оставяни сами в сложната им задача. " Ние, родителите, сме техният пръв асистент във възпитанието и образоването на децата ни. Семейството и фамилната среда са неразделна част от развъждането на крепко и мъдро потомство. Мили първокласници, скъпи възпитаници, четете и знайте: напъните ви през днешния ден ще ви се върнат десетократно в бъдеще. Образовани възпитаници през днешния ден ще бъдете осъществени хора на следващия ден. На моите учители от класическата гимназия - благодарност и реверанс. Сигурно сме ви ядосвали от време на време, само че не ви посрамихме - в ученето и в резултатите. На учениците поисквам свободен дух, дръжте високо мотото на учебното заведение " Помогни ми да те возвися " и дерзaйте " Per aspera ad astra ", пожела тя.

Учители стачкуваха през вчерашния ден пред просветното министерство против нови промени, които ги задължават да посещават по домовете отсъстващите възпитаници. Учителските синдикати се разграничиха от демонстрацията, а от МОН въпреки всичко дадоха обещание да ревизират концепцията си. Вълчев заподозря, че това е " политическа акция на опозицията ", зад която стояла същата група, протестираща и против Стратегията за детето.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР