Над 700 000 ученици, от които 60 000 първокласници, откриха

Над 700 000 ученици, от които 60 000 първокласници, откриха ...

60 000 първокласници посрещнаха новата учебна година.


Над 700 000 ученици, от които 60 000 първокласници, откриха новата учебна година в 2400 училища в страната, съобщиха от образователното министерство. В близо 60 училища ремонтите продължават, а децата от осем школа започнаха годината в други сгради. 

Старите проблеми на образователната система белязаха първия учебен ден. Голям е недостигът на ресурсни учители, по математика, физика и химия. Не достигат и преподаватели по информационни технологии, английски език и професионална подготовка. Тази година в пенсионна възраст навлизат близо 4500 учители, а постъпилите млади преподаватели са малко, признават от МОН. Голям е и броят на децата, отпаднали от образователната система, въпреки назначаването преди година на медиатори в 200 учебни заведения. От 206 000 избягали от училище деца м.г. се върнаха около 40 000, изчисляват от МОН. Расте броят и на децата от семейства с ниско образование. За 25-30% от новите първолаци българският език не е майчин, призна образователният министър Красимир Вълчев. Яснота за точната бройка обаче нямало.

"Българското училище не е просто храм на знанието, то е онова свято място, където нашите деца се превръщат в осъзнати личности. От училището зависи доколко те ще бъдат заредени с адекватни знания, със стремеж към новото, дали децата ще бъдат достойни граждани на родината, готови да посрещнат новите предизвикателства и да градят бъдещето на обществото. Без мисията на българското образование българската духовност и бъдеще са немислими", заяви президентът Румен Радев при откриване на учебната година в столичното 18 СУ "Уилям Гладстон". "Неграмотните хора нямат бъдеще. Само образованите и напредничавите хора ще изградят модерна и просперираща България", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Първо ОУ "Васил Левски" в Костинброд. 

"Образованието и науката движат света напред. Хората, посветени на тази кауза, заслужават най-голямо уважение", заяви Корнелия Нинова. Председателят на БСП присъства на тържеството пред Националната библиотека на НГДЕК "Св. Константин Кирил Философ", която е завършила. Нинова призова учителите да не бъдат оставяни сами в трудната им мисия. "Ние, родителите, сме техният пръв помощник във възпитанието и образоването на децата ни. Семейството и семейната среда са неразделна част от отглеждането на здраво и умно поколение. Мили първокласници, скъпи ученици, четете и знайте: усилията ви днес ще ви се върнат десетократно в бъдеще. Образовани ученици днес ще бъдете реализирани хора утре. На моите учители от класическата гимназия - признателност и поклон. Сигурно сме ви ядосвали понякога, но не ви посрамихме - в ученето и в резултатите. На учениците пожелавам свободен дух, дръжте високо мотото на училището "Помогни ми да те возвися" и дерзaйте "Per aspera ad astra", пожела тя. 

Учители протестираха вчера пред просветното министерство срещу нови промени, които ги задължават да посещават по домовете отсъстващите ученици. Учителските синдикати се разграничиха от демонстрацията, а от МОН все пак обещаха да ревизират идеята си. Вълчев заподозря, че това е "политическа акция на опозицията", зад която стояла същата група, протестираща и срещу Стратегията за детето.

Източник: duma.bg