Над 700 000 лева е платила областната болница в Смолян

...
Над 700 000 лева е платила областната болница в Смолян
Коментари Харесай

Над 700 хил. лв. лева плати болницата в Смолян за смъртта на дете

Над 700 000 лв. е платила регионалната болница в Смолян за гибелта на 4-годишната Никол Сурчева, която умря в лечебното заведение след прекарана тежка варицела преди 9 години.
По информация от доктор Марин Даракчиев – изпълнителен шеф на МБАЛ „ Братан Шукеров “, първото заплащане е било направено през март месец предходната година на стойност 443 066 лева Второто пък е от 15 май тази година и е за 278 926 лева
Делото е заведено от родителите на детето - Мая и Николай Сурчеви.
Искът им от по 200 000 лева е непълен на претендираните суми от по 500 000 лева Първоначално Окръжният съд в Смолян, а в следствие и Апелативният постановиха персоналният доктор доктор Денка Лалова, доктор Мария Ирикева от Спешно поделение и МБАЛ „ Братан Шукеров “ да платят солидарно по 120 000 лева на родителите.
С решение от 8 февруари т.г. Върховният касационен съд почете напълно желае за по 200 000 лева, представляващи обезщетение за претърпени болки и премеждия след гибелта на детето им. Заедно с лихвите и правосъдните разходи общата сума, която се дължи на родителите е над 700 000 лева
4-годишното дете се разболява през септември 2009 година в Смолян. Личният доктор открива варицела и изписва лекуване. На третия ден положението на момичето се утежнява, само че от Спешното поделение упорстват родителите да продължат лекуването, предписано от джипито.
През нощта на 20 септември родителите го завеждат още веднъж в Спешното поделение, където им споделят, че няма детски доктор и ще би трябвало да чакат до сутринта. Момиченцето издъхва в пъклен страдания в ръцете на една от сестрите от Спешно поделение. „ Мамо, не мога да приказвам ", са последните му думи, а от болежка и притискане бе счупило зъбче. Причината за гибелта, посочена след аутопсията, е остра дихателна непълнота, сепсис, варицела и пневмония.
След дълготраен тежък правосъден развой през 2014 година персоналната лекарка на детето доктор Лалова получи една година условно и отнемане от лекарски права за същия период.
Условна присъда от 2 години и отнемане от лекарски права за същия период получи доктор Ирикева от Спешното поделение на МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров”.
Смолянската болница е привлечена в правосъдния развой в качеството на шеф на доктор Мария Ирикева и дава отговор солидарно със служителя за породените от него вреди, написа в правосъдното решение.
Съгласно Закона за отговорностите и договорите обаче откакто изплати всичко на потърпевшите, здравното заведение може да търси сумите както от своя служащ, по този начин и от наказаното трето лице – в тази ситуация доктор Лалова.
" Болницата е единствената, която заплати компенсацията. Нашата отговорност има обезпечително-гаранционна функционалност и законодателят я е въвел в полза на ощетените лица, с цел да могат те да получат по-лесно дължимите им компенсации, като се допуска, че работодателят е с по-големи финансови благоприятни условия, в сравнение с директните причинители на вредата ", разясни доктор Даракчиев
Още предходната година болничното заведение е подхванали дейности за събиране на сумите от отговорните лица.
" В ход са изпълнителни каузи. На доктор Лалова е натрапен запор върху дяловете в едноличното й комерсиално сдружение, с което практикува като персонален доктор. Предявен е иск за прекратяването му. Предстои и предявяване на искове за оповестяване на недействителни покупко-продажбите, с които е прехвърляла свои парцели откакто е почнало наказателното дело ", сподели доктор Даракчиев.
Работещата в незабавно поделение по време на трагичния случай доктор Ирикева не разполага с имущества. Сега е в отпуск по майчинство е и след връщане на работа ще ѝ бъде натрапен запор върху трудовото заплащане.
" Бихме били радостни, в случай че наказаните лекари проявят повече интензивност и разпоредителност, тъй като платените средства са на всички работещи в лечебното заведение и с тях бихме могли да задоволим други финансови потребности - за фонд „ Работна заплата “, за възобновяване на материалната база, за повишение качеството на обслужване и обществените придобивки на служащите и чиновниците ", уточни изпълнителният шеф.
За тежката обстановка той е уведомил и здравното министерство. По думите му платената до момента сума е голяма за здравното заведение и съставлява спомагателен, неочакван разход.
" В изискванията на работа с лимитиран бюджет изпаднахме в затруднена обстановка. До този миг болничното заведение е нямала просрочени отговорности и правилно е изплащала заплати и средствата към снабдители. През 2017 година, макар платените 440 хиляди лева, ние сме завършили с позитивен резултат и без просрочия за годината. Новите близо 300 хиляди лв., които платихме в този момент ни натовариха. Имаме известно просрочие към снабдители, което е към 30 дни. Но имаме медикаменти и консумативи, изплащаме и заплатите. Кандидатствахме за заем към финансова институция. Обявихме социална поръчка, с цел да покрием тези спомагателни средства. Кредитът ще бъде за две години и е на цената на последното заплащане 300 000 лева, с цел да може без катаклизми да се възстановява финансовото положение и болничното заведение да бъде правилен длъжник, както сме били постоянно до момента ", сподели шефът на болничното заведение.
Той посочи, че застраховката " Професионална отговорност " по това време е била 50 000 лева, само че тя не покрива даже 1/10 от присъденото обезщетение. Сега болничното заведение е застрахована за доста по-високи прагове, които биха покрили такова събитие.
Днес от лечебното заведение оповестиха, че МБАЛ е получила отлична акредитационна оценка за период от пет години.
Оценката е отлична и за обособените медицински действия, и за практическото образование на студенти в професионално направление " Медицина " с образователно-квалификационна степен " магистър ", както и за следдипломното образование на магистър-лекари за придобиване на 17 специалности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР