Над 70 ученици от цялата страна ще имат 5 дни

...
Над 70 ученици от цялата страна ще имат 5 дни
Коментари Харесай

Ученици ще имитират държавната власт в "Модел Република България"

Над 70 възпитаници от цялата страна ще имат 5 дни и оптимално реалитична конюнктура, с цел да разискват бъдещето на България във второто издание на " Модел Република България " - симулация на държавната власт. Това заяви пред " Детски Дневник " уредникът на събитието Арно Пигелер, дванадесетокласник в софийската 91 НЕГ " Константин Гълъбов ".

От 17 до 21 април определените след конкурс възпитаници ще влязат в ролята на народни представители, министри, президент, интернационалните делегати, вложители и публицисти, с цел да предсавят концепциите си за развитиетои на България.

Моделът е заимстван от съществуващите към този момент няколко години интернационална организация Model Unated Nations ( " Модел Организация на обединените нации " ) и Model European Union ( " Модел Европейски Съюз " ), в които възпитаници и студенти вършат такива симулации. В тези стратегии за пробно образование младежите вземат решение настоящи световни проблеми и усъвършенстват уменията си в региона на дипломацията, договарянията, сериозното мислене, компромиса, общественото говорене, писането и проучванията.

Арно Пигелер е участвал на една такава симулация във Франция и една в Хърватия, тогава му пристигнала концепцията да провежда сходна и в България. Миналата година, на първото й издание, са взели участие 50 възпитаници, в този момент подбраните са измежду повече от 150 кандидатствали освен от България, а и от Германия, Гърция, Албания, Румъния.

Децата са кандидатствали с малко мотивационно писмо и есе на тематика " Какво е мястото на България в света ", а информацията за състезанието е публикувана единствено посредством страницата на събитието в обществената мрежа " Facebook " и от уста на уста, споделя Пигелер.

Американския университет в Благоевград обезпечава терен за провеждането на симулациите, а спонсори - превоза, храната и нощувките на участниците. Организаторският екип наброява седем души от 91 НЕГ и 7 СОУ, като самата стратегия е написана и по-скоро приспособена към българската реалност от Арно Пигелер и Цветомир Николов, а връзката е поела Веляна Георгиева.

В първите два дни ще се организират образования на участниците и презентации на разнообразни компании, с цел да могат те елементарно да влязат в роля и да не се тормозят по време на симулацията. " Обученията са значими, тъй като участниците би трябвало да са наясно с проблемите, от една страна и с отговорността, която имат като народни представители и министри. Ще следват партийни конференции, съвещания на парламентарните комисии. Обстановката ще е официална. Идеята е да е оптимално реалистична, по тази причина участниците ще са сложени в конюнктура, близка до тази в Народното събрание в Министерския съвет. Ще има съвещания, гласувания, както и конференции, на които изпълняващите ролята на публицисти ще могат да задават въпроси ", коментира Пигелер.

" Исках да се направи такова нещо в България, тъй като виждам, че младежите акумулират доста хрумвания, които са стойностни и младите се стимулират ужасно доста, тъй като виждат, че политиката не е чак толкоз надалеч от тях. И това обръщение доста ми хареса, тъй като самата атмосфера е доста приятна и се научават доста неща ", продължава той.

Четири ще са парламентарните комисии тази година - стопанска система, интернационалните връзки, високи технологии и екология. Студенти от специалността пазарна стопанска система да участвали на миналогодишната тематика " Бюджет 2019 ", а тази година уредниците желаят да е по-широк кръгът от обсъжданите тематики.

Гост преподавател на събитието ще бъде президентът (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев, ще има представители и на бизнеса, преподаватели от Американския университет в Благоевград.

В неделя, на 21 април, очаквайте включване онлайн от заключителните гласувания на страницата на " Детски Дневник " във " Facebook ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР