Над 70 събития присъстват в тазгодишната програма на фестивала Празници

...
Над 70 събития присъстват в тазгодишната програма на фестивала Празници
Коментари Харесай

Какво предстои на 35-тото издание на "Аполония"

Над 70 събития участват в тазгодишната стратегия на фестивала Празници на изкуствата " Аполония ", оповестяват уредниците от Фондация " Аполония ".

35-то издание на фестивала ще се организира от 29 август до 7 септември в Созопол, а феновете на изкуствата ще могат да избират от разнообразните културни събития, които ще се проведат на няколко места в града.

Тази година фестивалът ще бъде открит със театър на балет " Арабеск ", в който ще бъдат показани няколко танцови постановки. Концертът ще бъде на 29 август от 20.30 часа на сцената на Амфитеатър " Аполония ".

Музика

Един от акцентите в музикалната стратегия тази година е концертът на артиста Васил Петров, който ще показа някои от най-известните си български песни, само че с нови аранжименти, написани от пианиста и композитор Ангел Заберски – наследник.

 Балет
© Празници на изкуствата Аполония

Балет " Арабеск "

Друг акцент е осъществяването на рок групата " Фондацията ". С присъединяване си на " Аполония " те ще отбележат 75 годишнината на музиканта и артист Кирил Маричков.

В останалите дни феновете ще могат да чуят групите " Б.Т.Р ", Стефан Вълдобрев и " Обичайните обвинени ", " ФСБ " и Биг бенда на БНР.

" Да послушаме кино " е джаз концертът, който Хилда Казасян ще показа дружно с музикантите Христо Йоцов – барабани, Живко Петров – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас и Михаил Йосифов – тромпет. С тях на сцената ще бъдат и Теодосий Спасов, както и артистът Васил Петров.

 Група
© Празници на изкуствата Аполония

Група " Б.Т.Р. "

Кино

Тазгодишната кино стратегия ще бъде открита с прожекция на кино лентата " Да вървиш по вода ", представящ пътя към реализирането на един от най-мащабните арт планове " Плаващите кейове " на актьора Христо Явашев – Кристо.

Прожекцията му ще бъде на 30 август от 23 часа в читалище " Отец Паисий ".

" Снимка с Юки " на режисьора Лъчезар Аврамов и " Ирина " на Надежда Косева, притежател на няколко награди от интернационалните фестивали, също ще могат да бъдат видени измежду българските заглавия от кино програмата.

Театър

Пет ще бъдат гостуващите столични театри на сцената на читалище " Отец Паисий " в Созопол.

Една от постановките, с които Народният спектакъл " Иван Вазов " ще взе участие тази година е " Любовникът " на артиста и режисьор Деян Донков.

 Снимката е от спектакъла
© Национален замък на културата

Снимката е от спектакъла " Чехов x 3 " на столичния спектакъл " Азарян "

Артистите от Малък градски спектакъл " Зад канала " ще изиграят спектакъла по постановка на Теди Москов " Аз обичам, ти обичаш, тя обича ", а Общинският спектакъл " Възраждане " ще показа постановката " Защото на мама по този начин ѝ харесва " на Лилия Абаджиева.

Останалите два гостуващи театъра ще бъдат спектакъл " Азарян " и спектакъл " 199 Валентин Стойчев ". На сцената на " Аполония " те ще се качат със спектаклите " Чехов x 3 " по режисурата на Владимир Люцканов и Антоанета Бачурова и " Най-бързият часовник във вселената " на Стайко Мурджиев.

Изложби и литература

Художествената изложба в Стария град на Созопол ще показа изложбата " Великата хубост ", чийто куратор е Свилен Стефанов. Тя включва творби на артистите Генади Гатев, Димитър Яранов, Иван Кюранов, Красимир Добрев, Росен Тошев, Свилен Стефанов, Хубен Черкелов, Венелин Шурелов.

Международното триенале на театралния афиш показва деветото си издание с изложбата " Плакати за арт фестивали ". Създадена особено за " Аполония ", селекцията се състои от близо 500 плаката на създатели от 26 страни. След фестивала в Созопол експозицията ще бъде показана във всички фоайета на НДК през ноември тази година.

Литературните събития ще бъдат открити на 30 август с представянето на книгата " Жажда " на Захари Карабашлиев.

До края на фестивала ще има към 6 премиерни заглавия, измежду които " Поразените " на Теодора Димова и " Животните " на Мария Донева.

Подробната стратегия на " Аполония " може да видитие тук.

Билетите за обособените концерти към този момент са в продажба, както и " Златният билет ", който дава свободен достъп за всички събития в границите на целия фестивал.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР