Над 70 камери следят за нарушители в страната, пише „Монитор“.

...
Над 70 камери следят за нарушители в страната, пише „Монитор“.
Коментари Харесай

70 камери пазят гробищата в големите градове

Над 70 камери наблюдават за извършители в страната, написа „ Монитор “. 96 души пазят гробищните паркове в София. В столицата охранителите дават отговор за реда в централните софийски гробища и в парковете в Банкя, Бакърена фабрика, Малашевци, Горна баня, Княжево, Симеоново, Дървеница, Драгалевци и Орландовци, оповестиха от Столичната община. Охраната е денонощна, като на Централните софийски гробища, Малашевци и Бакърена фабрика обикалят и патрули.

Точната численост на камерите, на които може да се проследят вандалски прояви, обаче не е ясна. По данни на общината на всички входове и изходи на гробищата има сложено видеонаблюдение. Последните камери са били поставени на Алеята на създателите в Централните гробища.

От 50 до 250 лева е санкцията за неподдържани гробни места в София, при наново нарушаване глобата скача на 500 лева Наказанията са написани в Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната активност. За реда в гробищните паркове и съставянето на актове дават отговор чиновници на Оперативна програма "Гробищни паркове " и администрацията на районните кметове. В нормативния акт е записано, че категорично се не разрешава бъркането на бетон и осъществяване на действия, които нанасят вреди на гробищната инфраструктура. Подобни произволи се глобяват от 1000 до 2000 лева Забранена е и комерсиалната активност, отвън параклиси и храмове, за това общината глоби от 250 до 500 лева Същата санкция важи и за отрязване на дървета, създаване на пейки, маси и огради в парцелите без позволение на шефа на "Гробищни паркове " или от съответния областен кмет. За слагане на монумент или надгробна плоча без разрешение, нарушителите би трябвало да преброят от 300 до 500 лева

В Търновските гробища защита и видеокамери и наблюдаване няма. Вандалски прояви не са регистрирани тук повече от 20 години. Единственият неприличен случай беше през предходната година, когато автоджигит с мощта кола се заби в оградата на гробището и събори част от нея. През последните десетина години са известни към 3-4 случая на счупени монументи в обособени села от Великотърновска област, като в един от случаите похищението беше в мюсюлманско гробище. След разкриването на причинителите се оказа, че похищението не е на етническа или религиозна основа, защото вандалите бяха две момчета на по десетина години от мюсюлмански фамилии. Пред полицията те споделили, че потрошили паметниците, "защото им било забавно ".

Входовете на Централните гробища в Пловдив са оборудвани с камери за видеонаблюдение. Този погребален парк, както и Рогошките гробища в регион „ Северен” се пазят непрекъснато от гардове от частна компания. Това заяви шефът на „ Траурни обреди” в Пловдив Коста Попов. Той посочи, че договорът с частната компания е подписан от община Пловдив. „ Драгановите гробища в квартал „ Кючук Париж” са с жива защита от 7 до 19 часа – 12-часова”, сподели той. По думите му камери за видеонаблюдение - с изключение на на Централните гробища, има и на административната постройка на гробищата в регион „ Северен”. „ Целта на видеонаблюдението е по-висок надзор, да се вижда кой влиза, в случай че нещо стане, да съумеем да реагираме бързо и съответно. Записите се пазят за избран интервал от време”, изясни шефът на „ Траурни обреди”. Камерите на двете гробища са инсталирани преди 10 години и са потребни, когато полицията проверява обещано закононарушение и търси информация за обвинени.

Видeонаблюдение в гробищните паркове на Русе - „ Чародейка “ и „ Басарбово “, има, само че не на всички алеи. Обхванати са най-вече основните места за прекосяване. През последните години няма записано огромно посягане в гробищните паркове. Преди 6-7 години обаче в парка „ Басарбово “ мародери разрушиха три гробници на богат ромски жанр и откраднаха златни бижута и пари.

За похищението се схванало, когато родственици отишли на почетат паметта на умрелите си близки. Престъпниците пробили дупка в стената и се промъкнали през нея в обзаведеното като стая подземно помещение с всичко належащо за задгробния живот на покойника. Свалили златните пръстени от мъртвеца, прибрали скъпия алкохол и взели парите на стойност към 10 000 лв.. Телевизорът и другите движимости оставили на мястото им.

Охраната на бургаските гробища е поверена на частна охранителна компания, която обезпечава непрекъснато гардове. Охранителите работят на смени в състав от 12 души. "Всяка година подписваме контракт с частна компания след покана за социална поръчка посредством Агенцията за публични поръчки. В момента сме в такава процедура ", сподели шефката на Обредния комплекс в Бургас Магдалена Карастоянова. В момента защитата на траурния парк е предоставена на компанията "Джи енд Секюрити 2010 ". Освен жива защита в гробищата на морския град има и видеонаблюдение. Над 15 камери са конфигурирани на разнообразни места и изпращат сигнал до действен център.

"Взели сме охранителни ограничения и съществени проблеми с нападения и всеобщи вандалщини нямаме, най-малко към този момент ", настояват от обредния комплекс.

Посегателствата са редки и са най-вече обири на цветя, вази и саксии. Хората се оплакват най-често от паднали клони върху гробовете и обрасли с плевели алеи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР