Над 70 души - или общо 72-ма, са успели да

...
Над 70 души - или общо 72-ма, са успели да
Коментари Харесай

Самоличността на десетки избягали затворници не се обявява, за да не им се нарушават правата

Над 70 души - или общо 72-ма, са съумели да избягат от пандиза единствено за последните 5 години. Повечето от бягствата обаче си остават "тера инкогнита " за обществото - тъй като информация в общественото пространство липсва.
Бегълците са изтърпявали присъди за убийства, блудства, изнасилвания, обири, грабежи, опиати, измами, контрабанда и телесни повреди. Министерството на правораздаването обаче крие имената им с неуместния мотив, че те не са дали единодушие персоналните им данни да бъдат огласявани обществено, написа в. "Сега ".
"Няма документално единодушие на лицата за даване на желаната информация ", гласи неуместният отвод на шефа на Главна дирекция "Изпълнение на наказванията " (ГДИН) към Министерството на правораздаването Васил Миладинов на въпроси на "Сега ". Той не прецизира дали е юридически опит "третите лица " да бъдат открити, с цел да бъдат питани, и дали публично са отказали. От Върховната касационна прокуратура преди време също отхвърлиха да дават имената на дейно наказаните, които са избягали, преди да влязат в пандиза, тъй като това били персонални данни.
Припомняме, че най-нашумелият случай тази година беше когато рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха през централния ход на Софийския затвор. Тогава нямаше въздържане на информация за тях от оторизираните органи. Пелов беше открит два месеца по-късно край Ботевград, откакто почина в престрелка, а Колев още се търси.
Най-много бягства има през 2016 година - 20 души. 12 от тях са "си взели отмора " от външни обекти на пандизите във Варна, Стара Загора, Ловеч, Бургас и София. През 2017 година са избягали 14 души, като 8 от тях са се измъкнали от външни обекти, петима от затворнически общежития и един от корпуса на Бургаския затвор. От началото на 2018 година бягствата са 9. През тази година имаше и бягство от болница.
От ГДИН се оправдават, че осъществените бягства в действителност са отклонения и са осъществени най-вече от затворнически общежития от открит вид, където има омекотен контрол, а наказаните работят на външни неохраняеми обекти. От общежития от закрит вид са осъществени три бягства с петима участници, като все още се търсят двама - един е арестуван в страната, различен лежи в португалски затвор, а третият е мъртъв.
Адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация " разяснява, че всички случаи на бягства от пандиза са обществени и няма причина имената на изчезналите да бъдат защитавани в загадка, тъй като надвива публичният интерес.
"Може би, когато постъпват в пандиза, наказаните би трябвало да бъдат молени да дадат авансово документално единодушие при бягство имената им да бъдат огласени ", пошегува се той. Публичността е принцип, а другото е изключение, добави юристът и даде образец по кое време може да има изключение - в случай че тече търсене, което би трябвало да остане в загадка от търсения, какъвто няма по какъв начин да е казусът с бягствата от пандиза, както и в случай че от бягството е минал прекомерно дълъг интервал - да вземем за пример 30-40 години.
Кашъмов напомни, че поради бягствата, които станаха в последно време, както и поради наказаните, които страната въобще не може да вкара в пандиза, тематиката е непрекъснато под публично внимание. Затова и имената на бегълците не може да са загадка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР