Над 70 души - или общо 72-ма, са успели да

...
Над 70 души - или общо 72-ма, са успели да
Коментари Харесай

Самоличността на десетки избягали затворници не се обявява, за да не им се нарушават правата

Над 70 души - или общо 72-ма, са съумели да избягат от пандиза единствено за последните 5 години. Повечето от бягствата обаче си остават " тера инкогнита " за обществото - тъй като информация в общественото пространство липсва.

Бегълците са изтърпявали присъди за убийства, блудства, изнасилвания, обири, грабежи, опиати, измами, контрабанда и телесни повреди. Министерството на правораздаването обаче крие имената им с неуместния мотив, че те не са дали единодушие персоналните им данни да бъдат огласявани обществено, написа в. " Сега ".

" Няма документално единодушие на лицата за даване на желаната информация ", гласи неуместният отвод на шефа на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " (ГДИН) към Министерството на правораздаването Васил Миладинов на въпроси на " Сега ". Той не прецизира дали е юридически опит " третите лица " да бъдат открити, с цел да бъдат питани, и дали публично са отказали. От Върховната касационна прокуратура преди време също отхвърлиха да дават имената на дейно наказаните, които са избягали, преди да влязат в пандиза, тъй като това били персонални данни.

 

Припомняме, че най-нашумелият случай тази година беше когато рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха през централния ход на Софийския затвор. Тогава нямаше въздържане на информация за тях от оторизираните органи. Пелов беше открит два месеца по-късно край Ботевград, откакто почина в престрелка, а Колев още се търси.

Най-много бягства има през 2016 година - 20 души. 12 от тях са " си взели отмора " от външни обекти на пандизите във Варна, Стара Загора, Ловеч, Бургас и София. През 2017 година са избягали 14 души, като 8 от тях са се измъкнали от външни обекти, петима от затворнически общежития и един от корпуса на Бургаския затвор. От началото на 2018 година бягствата са 9. През тази година имаше и бягство от болница.

От ГДИН се оправдават, че осъществените бягства в действителност са отклонения и са осъществени най-вече от затворнически общежития от открит вид, където има омекотен контрол, а наказаните работят на външни неохраняеми обекти. От общежития от закрит вид са осъществени три бягства с петима участници, като все още се търсят двама - един е арестуван в страната, различен лежи в португалски затвор, а третият е мъртъв.

Адвокат Александър Кашъмов от " Програма достъп до информация " разяснява, че всички случаи на бягства от пандиза са обществени и няма причина имената на изчезналите да бъдат защитавани в загадка, тъй като надвива публичният интерес. " Може би, когато постъпват в пандиза, наказаните би трябвало да бъдат молени да дадат авансово документално единодушие при бягство имената им да бъдат огласени ", пошегува се той. Публичността е принцип, а другото е изключение, добави юристът и даде образец по кое време може да има изключение - в случай че тече търсене, което би трябвало да остане в загадка от търсения, какъвто няма по какъв начин да е казусът с бягствата от пандиза, както и в случай че от бягството е минал прекомерно дълъг интервал - да вземем за пример 30-40 години.

Кашъмов напомни, че поради бягствата, които станаха в последно време, както и поради наказаните, които страната въобще не може да вкара в пандиза, тематиката е непрекъснато под публично внимание. Затова и имената на бегълците не може да са загадка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР