Над 70 български и още над 40 чуждестранни и международни

...
Над 70 български и още над 40 чуждестранни и международни
Коментари Харесай

Над 80 граждански сдружения се обединиха в защита на Хелзинкския комитет

Над 70 български и още над 40 задгранични и интернационалните организации се оповестиха в поддръжка на Българския хелзинкски комитет и срещу настояването на Вътрешна македонска революционна организация до основния прокурор от 30 септември за преустановяване на активността на правозащитната организация.

В позициите на гражданските организации се показва, че сходни обществени офанзиви са неприемливи и съставляват опит гласът на жителите да бъде заглъхнал в услуга на политически ползи.

Подобни обществени офанзиви са неприемливи, разрушават доверието на обществото в неправителствения бранш и се употребяват за политически цели, които не са в публичен интерес, пишат организациите, сред които екологични, икономически, просветителни, пациентски, юридически сдружения. (пълният лист може да бъде забелязан тук) Те припомнят, че конституцията подсигурява правото на сдружаване на жителите, с цел да могат те да вземат участие пълноценно в публичния живот.

" Неправителственият бранш е съществена движеща мощ на гражданското общество. Гражданските организации имат цели и полезности, които служат на жителите и им дават опция да способстват за публичното развиване, само че също по този начин и за отбрана на гражданските права и законни ползи, даже в случай че би трябвало да се опълчват на институции, политически партии, компании. Тяхното битие е в самата същина на демокрацията ", се припомня в позицията.

" Абсурдни и популистки са изказванията, че с " образуване на семинари " и връчване на награди една организация може да " окаже напън и въздействие при решение на каузи " и да прави активност, която " опонира на конституцията, на законите и на положителните нрави ", каквито са обвиняванията на Вътрешна македонска революционна организация. Ако сходни рискови разбирания се одобряват за съображение за заклеймяване или закриване на една организация, това ще значи, че всяко съдружие на жители може да бъде атакувано от политическа мощ, която да вземем за пример не харесва тематиката на проведеното от сдружението образование ", предизвестяват те.

" Опитите за ориентиране на отрицателна публичната сила към гражданските организации за това, че пазят правата на индивида и провеждат образования, е рискова наклонност, която покачва недоверието в гражданския бранш и има вцепеняващ резултат върху него. Дейността на гражданския бранш е в действителност белегът, че в България съществува гражданско общество и че то е част от открит публичен спор, който спомага за действието на демократичната и правова страна ", не престават неправителствените организации.Правозащитникът Ивета Чернева, която в предишното е била част от Кабинета на Върховния комисар за човешките права на Организация на обединените нации, заяви, че е сезирала съответните органи в Организация на обединените нации за протичащото се тук. " Подобни прояви против бранители на човешките права нямат място в една правова страна. Като вицепремиер и пряк участник във властта, Каракачанов има особена отговорност да съблюдава и почита човешките права и техните бранители ", написа Чернева.Тя осведоми, че интернационалната организация " Амнести Интернешънъл " през днешния ден е изразила неоправдателната си позиция против дейностите на Вътрешна македонска революционна организация и се чака същото на следващия ден да направи и Human Rights Watch.

одробности и линкове към позиициите на Amnesty International и останалите български и задгранични цивилен организации, можете да откриете в атачмънта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР