Над 70 000 души са напуснали домовете си в Североизточна

...
Над 70 000 души са напуснали домовете си в Североизточна
Коментари Харесай

Към момента няма засилен миграционен натиск към България

Над 70 000 души са напуснали домовете си в Североизточна Сирия, прогонени от въздушните удари на Турция против локалните кюрдски сили, заяви Организация на обединените нации. В момента към България няма повишен миграционен напън. Това споделиха министър председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Красимир Каракачанов, разяснявайки опасността на турския президент да отвори границата за повече от 3 милиона и половина бежанци. Премиерът съобщи, че най-важното в този момент е да се съблюдава съглашението ЕС-Турция за бежанците.

Миграционният напън по българо-турската и българо-гръцката граница е нулев, успокоиха министър председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Красимир Каракачанов поради заканата на турския президент.
Бойко Борисов, министър-председател: Нашите връзки с Турция са добросъседски. И доста пъти, когато Европа е била доста срещу него, единствено аз съм отивал там. И натискът и към днешна дата през вчерашния ден беше 1 човек от турската граница влезнал, те си го прибраха, днеска е нула.
Още преди 2019 година България е подхванала всички нужни ограничения за защита на двете граници.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на защитата: Ако се наложи в границите на 2 часа да се реагира, до 20 часа над 2000 военнослужещи могат да бъдат на границата. Към този миг няма напредване няма придвижване.
Добросъседските връзки сред България и Турция са главната причина за нулевия напън.

Бойко Борисов, министър-председател: Най-важно е съглашението Турция - Европейски съюз да го поддържа, такова каквото сме разписали. Нашата позиция е ясна и всички я повтарят, наши другари, тъй като каквито и ограничения да се вземат, в случай че дойдат 50-100 000 на оградата, и войска, и полиция да са там, кой? Нито аз, нито Каракачанов ще дадем заповед да се стрелят или по какъв начин? Ще я съборят и ще минат.
България има настрана съглашение за реадмисия с Турция.

Бойко Борисов, министър-председател: Взели сме всички ограничения, които би трябвало да се вземат, само че най-важна е дипломацията в тази ситуация и неслучайно натискът в Гърция е застрашителен, не знам дали сте в течение. На българската граница е нула.
Реакцията на Европейския съюз за военната интервенция на Турция в Северна Сирия е, че тя би трябвало да бъде прекъсната. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че интервенцията единствено ще утежни нещата, ще провокира още по-голяма неустойчивост в района и ще заплаши напредъка на световната коалиция против Ислямска страна.
Доналд Туск, ръководител на Европейския съвет: Турция би трябвало да разбере, че главните ни паники са, че тези дейности могат да доведат до нова филантропична злополука, което би било недопустимо. Ние няма да приемем бежанците да бъдат употребявани като оръжие, с цел да бъдем шантажирани. Вчерашните закани, отправени от президента Ердоган, са безусловно не на място.
Според държавния секретар по европейските въпроси на Франция министрите ще обсъдят и възможни наказания против Турция, само че от Еврокомисията не потвърдиха информацията. Брюксел съобщи, че Турция остава главен сътрудник на Европа във връзка с прекъсването на мигрантите.

Европейският съюз и Турция подписаха съглашение през 2016 година, съгласно което Анкара възпира миграционния поток към Европа, за което получава милиарди евро от Брюксел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР