Над 7 милиона артисти и технически екипи, работещи в Европа

...
Над 7 милиона артисти и технически екипи, работещи в Европа
Коментари Харесай

Изкуство след пандемията: Отложени събития, но и нови възможности

Над 7 милиона актьори и механически екипи, работещи в Европа в региона на другите изкуства, зависят сега от помощите, които държавите-членки на Съюза ще провиснал за просвета.

Тази седмица Европейският парламент изрази сериозна паника за бъдещето на културния бранш след епидемията с COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него, в изискванията на рецесия е прекомерно допустимо разноските за просвета да не са приоритет за европейците в идните месеци.

Как би изглеждал културният бранш в Европа след епидемията?

В изискванията на зараза няма да е допустимо българите във Франция да се събират, с цел да отбележат празника дружно.

Този празник е и мотив да си представим по какъв начин биха изглеждали кината, театрите, галериите след рецесията от COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

Макар културата да не се измежду секторите, които Брюксел контролира, тъкмо в този момент артистите гледат с изключително очакване в каква степен културата ще е наранена в бъдещия бюджет на Съюза, който Европейската комисия ще показа идната седмица.

В деня, в който във Франция беше наложена карантина, трябваше да се открие изложа на Кристо и Жан-Клод в центъра за модерно изкуство в Париж „ Бобур ". Откриване нямаше и още никой не я е видял. Центърът „ Бобур " ще отвори порти, когато и другите огромни музеи във Франция – неразбираемо за момента по кое време.

Опаковането на Триумфалната арка в Париж се отсрочва най-малко с година. Съпътстващата галерия на Кристо и Жан-Клод е подредена и чака.

Снимка: btvnovinite.bg

Точно както и изложбата на художника-пластик Стефан Николаев в Брюксел. Открива се при започване на март, когато никой не допуска, че светът по-късно ще е друг. Следва карантина и както всичко останало – галерията затваря.

Когато се появи целият проблем, всички създатели взеха решение да се втурнат - бурно или едва, други доста по-добре и доста по-умело, в цифровото пространство, споделя художникът.

Стефан Николаев взема решение, че и той би трябвало да спре всичко. Но изложба „ Сариев " в Пловдив го предизвика с този чудноват и чужд за никого интервал на карантина.

Снимка: btvnovinite.bg

И Стефан основава инсталацията „ Deadline ".

„ Думата deadline е написана със златно изкована в един гранит. Deadline е огромният проблем на този lockdown. Всичко стопира. Това е deadline за всичко. Има и dead line, една линия от умрели хора, от смъртни случаи... Изведнъж всичко спря. Няма към този момент deadline. Няма небосвод “, изяснява Стефан Николаев.

Хоризонт обаче има! Твърди го един от най-уважаваните галеристи в Европа, който излага инсталациите на Стефан Николаев в Брюксел и Париж.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Сигурно ще има по-малко изложби, ще има по-малко биеналета, по-малко ще се качваме на аероплан, с цел да отидем на другия завършек на света и да изпием по чаша шампанско, само че галерията ще се трансформира във все по-важно място. Мястото за среща с артистите, с творбите. Това са дребни структури със съответните условия за сигурност “, счита галеристът Мишел Рейн.

Актьорът Жан-Люк Пораз играе в 3 представления в Париж, когато COVID-19 стопира света. Спира и планът за филм, в който той играе основната роля.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Режисьорът Пиер Лоражо трябваше да снима тъкмо в този момент по време на карантината. Стана ясно, че не можем да снимаме в естествени условия. И режисьорът напълно приспособява историята и пренаписа сюжета за работа на правилото на видеоконференция “, показва артистът Жан-Люк Пораз.

Актьорите към този момент се занимават и с декора, гледат на дребното кръгче камера в телефона по друг метод, пробват се да си показват погледа на колегата, който също седи зад екрана на компютъра си у дома. Общото сред всички е желанието за сцена.

Снимка: btvnovinite.bg

Театърът съществува от епохи. Живият театър съществува от толкоз дълго време... И след COVID-19 ще го има. Въпрос на време е.

Следете повече по тематиката и споделяйте вашите истории с в обществените мрежи

Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 2 427 19 130 840 Света 5 418 495 20 545 344 206 2 254 406 Заразени* Нови Починали България 2 427 19 130 Света 5 418 495 20 545 344 206
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР