Над 7 100 кандидат-студенти подадоха тази година документи за най-старото

...
Над 7 100 кандидат-студенти подадоха тази година документи за най-старото
Коментари Харесай

Кои са най-предпочитаните специалности на Софийския университет?

Над 7 100 кандидат-студенти подадоха тази година документи за най-старото ни висше учебно заведение Софийския университет. Те се състезават за над 5800 места. Вече са запълнени специалности като " Право " и " Журналистика ". Във вторник ще е излезе третото, последно класиране за Университета. Кои са най-желаните специалности и кои са новите ревизира Елиана Димитрова.

За поредна година най-вече кандидат-студенти са поискали да учат " Психология ".В тора е специалността " Софтуерно инженерство ", трета - " Право ". Причините - младежите харесват логиката на психиката като компетентност и тя се преподава добре в Университета. Не би трябвало да се не помни обаче, че " Психологията " не постоянно е първото предпочитание и за нея се кандидаства и с оценките от дипломата.

проф. Ренета Божанкова, зам. ректор по образователната част: Една от аргументите да е посочена в толкоз доста стремежи е и това, че в действителност има опция за такова балообразуване.
Над 4300 кандидат-студенти са се класирали в Алма Матер още на първия стадий.

След първото класиране в Софийския университет напълно бяха запълнени единствено осем от 119-те специалности- измежду тях право, публицистика, графичен дизайн. Най- мечтаната, логиката на психиката, обаче остана с пет незаети места.

проф. Ренета Божанкова, зам. ректор по образователната част: Очакваме и във второто класиране попълване на всички места в най- мечтаните специалности, несъмнено изборът е на младежите.
От университета споделиха в задатък, че след втория стадий логиката на психиката е запълнена. На него се класираха общо 566 студенти.

Тази година в СУ има и две нови специалности - " Геопространствени системи и технологии " и " Счетоводство, финанси и цифрови приложения " на британски.

проф. Ренета Божанкова, зам. ректор по образователната част: Мислите ли, че ще се запълнят? - Да, уверена съм, че това ще се случи, тъй като ползата към новите специалности постоянно е емфатичен.
На 23 юли ще излезе и третото, последно класиране. Записването за него ще продължи от 24 до 26 юли. Едва по-късно ще стане ясно какъв брой свободни места са останали в Алма матер от общо над 5800.

През последните години поради демографската рецесия и образованието в чужбина Университетът изпитва затрудения да попълни всичките си бройки. Миналата година в края на август беше разгласен спомагателен банкет за 850 места в над 80 специалности.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР