Над 690 000 пенсионери още днес ще получат еднократно допълнително

...
Над 690 000 пенсионери още днес ще получат еднократно допълнително
Коментари Харесай

Над 690 000 пенсионери получават от днес 75 лв. бонус за ваксина

Над 690 000 пенсионери още през днешния ден ще получат еднократно в допълнение заплащане към пенсията си в размер на 75 лева за това, че непринудено са приключили имунизационния си цикъл, разгласи на 1 февруари общественият министър Георги Гьоков.

Обещаният от премиера Кирил Петков бонус ще бъде раздаван до края на месец юни и на всички останали пенсионери, без значение от възрастта им, стига да завършат своя имунизационен цикъл.

Управителят на Националния застрахователен институт Ивайло Иванов акцентира, че за приемането на сумата от 75 лева не е нужно лицата да подават каквито и да е документи.

С пенсиите за февруари ще бъдат изплатени и, които през януари са получили по-ниска сума от сбора на самостоятелната им пенсия и Covid добавката по отношение на декември 2021 година По този метод заплащанията им ще се изравнят с тези от края на предходната година.

" Няма да има нито един ощетен пенсионер, а такива заплащания ще има до края на месец юни ", сподели Гьоков. Той напомни, че в следствие от актуализацията от 25 декември нарастването на размера на пенсиите е приблизително с 12.9%, което прави междинен растеж от 61.25 лева

" В пенсионноосигурителната история през последните 12 години няма такова огромно нарастване в границите на една година ", уточни министър Гьоков. Въпреки това през януари над 1 милион пенсионери получиха по-нисък пенсионен приход спрямо декемврийския, заради което ще бъдат обезщетени. В огромна част от случаите разликата беше минимална - под 10 лева

През февруари, към размера на самостоятелната пенсия (с преизчислен размер с коефициент на тежест на една осигурителна година 1.35) ще има още три доплащания, заключи Гьоков. Едното е Covid добавката от 60 лева Второто е доплащането за януари при тези възрастни хора, които са получили по-малък приход спрямо декември. Третото е доплащането за февруари по същата причина.

От март до юни общият размер на заплащанията за пенсионерите ще се образува, като към размера на самостоятелната пенсия се прибавят две доплащания - Covid добавката от 60 лева и доплащането за съответния месец за постигане до размера на декемврийския пенсионен приход - с самостоятелен размер за всяка пенсия.

" В бъдеще ще създадем всичко допустимо за делене на пенсиите от изплащаните добавки като антикризисна мярка. Смятаме, че в случай че добавките бъдат ясно обособени като обществени помощи, това ще подчертае техния темперамент на краткотрайна мярка за подкрепяне на пенсионерите по време на изключителното състояние ", сподели министър Гьоков.

Той акцентира, че не е обикновено в една страна повече от половината от пенсионерите да получават минимална пенсия, без да се регистрира техният застрахователен принос. " Волята на това държавно управление и обществената политика е самостоятелните пенсии да се получават съгласно осигурителния принос към системата, а всички, които са под линията на беднотия с тази пенсия и нямат други приходи, да бъдат подпомагани до линията на беднотия при изискванията на общественото подкрепяне ", сподели още общественият министър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР