Над 67 на сто от работодателите, участвали в проучване на

...
Над 67 на сто от работодателите, участвали в проучване на
Коментари Харесай

67% от работодателите ще търсят нов персонал

Над 67 на 100 от работодателите, взели участие в изследване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна мощ, са декларирали в интервала от 6 август до 5 септември, че през идващите 12 месеца ще имат нужда от нов личен състав, оповестиха от организацията.

В изследването до момента са взели участие 2615 работодатели. Те са показали потребностите си от фрагменти в кратковременен и средносрочен проект.

Анкетирането се прави за повторно тази година със съдействието на Комисиите по заетостта към Областния съвет за развиване в 28-те области в страната и с поддръжката на обществените сътрудници - работодателски и синдикални организации.

Работодателите могат да посочат търсените от тях фрагменти през идната една година с подготовка по 183 специалности и специалности от Списъка на специалностите за професионално обучение и образование и по други 38 специалности, най-вече изискващи висше обучение. Анкетираните имат опция да заявят потребности и от препоръчаните им 23 типа други умения и 8 основни подготвеност.

Междинните резултати демонстрират, че експерти не престават да се търсят за административни, счетоводни и IT действия (офис-мениджър, действен счетоводител, графичен дизайнер, програмист и др.).

При фрагментите със междинна подготовка търсене има на електротехници и машинни техници, машинни оператори, оператори на компютър, монтьори и други Потребностите са повече и за продавач-консултанти, готвачи, сервитьори и други, както и за заварчици, строители, шлосери, шивачи и други

Сред експертите с висше обучение са декларирани най-вече машинни, електроинженери и строителни инженери, ИКТ експерти, финансови и административни експерти, педагози и учители, медицински личен състав. Търсят се също експерти ТРЗ и УЧР, ръководство планове, програмен продукт и други, както и водачи, мотокаристи и други

Близо 38 на 100 от работодателите търсят в претендентите качества за адаптиране към промени, за работа в екип, вдишване на отговорност, а 18 на 100 показват, че фрагментите следва да имат основни компетентности за другарство на роден език. Компютърни умения декларират 182 работодатели (7 на сто), а чуждоезикови - 3,5 на 100 от интервюираните.

Работодателите могат да посочат и упованията си за нужните след 3 години фрагменти от професионални посоки или области на висшето и междинното обучение.

Второто изследване на Агенцията по заетостта се организира главно измежду статистическа извадка работодатели с разнообразни характерности за териториален обсег, икономическа активност, величина и тип на предприятието и други Всички искащи работодатели също могат да се включат в него.

Анкетирането и този път се прави оn-line с анкетен формуляр, който е оповестен на уеб страницата на Агенцията по заетостта и ще може да се попълня до 17 септември 2018 година Информация и достъп до него е обезпечен и посредством формалните страници на регионалните и огромна част от общинските администрации в страната.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР