Над 6500 български транспортни тежкотоварни фирми ще фалират до 2023

Над 6500 български транспортни тежкотоварни фирми ще фалират до 2023 ...

България ще губи 510 млн. евро на година от пакета Макрон.


Над 6500 български транспортни тежкотоварни фирми ще фалират до 2023 г., ако пакетът "Мобилност едно" бъде приет от Европейския съюз. Това става ясно от специално проучване за ефекта от законодателните промени, изготвено от международна одиторска компания. България ще търси плаващи коалиции от държави в ЕС срещу пакета, известен като "Макрон", който вече две години разделя Европа.

Трите теми табу за България в пакета "Мобилност" са: шофьорът да се връща на всеки четири седмици в родната си страна, да взима седмичната си почивка в хотел и да отпаднат каботажните превози. Против това България продължава да се бори, обяви транспортният министър Росен Желязков.
Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Ние в момента нямаме вече нужда от ритуалност. И нашите партньори преговарят - те преговарят от гледна точка на спецификите и собствените национални интереси. Ние по същия начин ще преговаряме. - Ако пакетът бъде приет, празните курсове на камионите ще се увеличат с 50%, или 150 млн. лв за гориво отгоре на година.Цветан Елисеев, KPMG: От 2,8 млрд. се очаква размерът на сектора да намалее до 1,3 млрд., като това основно е резултат от две неща: пропуснати ползи, преустановяване на операции от по-малките компании, така и от релокиране на компаниите в други страни-членки на ЕС.
Отпадне ли превозът на български компании на чуждия вътрешен пазар, известен като каботаж, оставаме без конкурентни предимства.
Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Ние не отхвърляме Мобилния пакет, дори напротив, считаме, че трябва да го има, но трябва да бъде балансиран и такъв, че всички държави от ЕС да бъдат поставени на равна основа.
Заради разпоредбите на пакета за съобразяване със социалното и осигурително законодателство на страните-членки, се очаква административен хаос.
Николай Рашков, Съюз на международните превозвачи: Австрия е разделена на над 20 области, означава, че всяка една компания, която транзитира през територията на Австрия, шофьорът трябва да отговаря на 23 различни ставки за минимално възнаграждение.
Само за последните три години българските компании са инвестирали 1,5 млрд. евро в нови камиони - инвестиции, които може да се окажат напразни.
ЕП даде зелена светлина за по-нататъшни преговори по пакет "Мобилност"ЕП даде зелена светлина за по-нататъшни преговори по пакет "Мобилност"
Комисията по транспорт в Европейския парламент гласува днес за започването на преговорите между парламента, Европейската комисия и държавите членки по...

Източник: bnt.bg