Над 65% от процесите в пловдивския завод са изцяло автоматизирани

...
Над 65% от процесите в пловдивския завод са изцяло автоматизирани
Коментари Харесай

Заводът на Schneider Electric в Пловдив става демострационна "умна" фабрика

Над 65% от процесите в пловдивския цех са напълно автоматизирани

[Шнайдер електрик] В момента над 65% от процесите в индустриалната база в Пловдив са напълно автоматизирани.Пловдивският заводът на Schneider Electric стана второто дружество на френската група в Европа, където могат да се видят технологии на " интелигентна " фабрика, които усъвършенстват производството посредством разнообразни системи за цифровизация и автоматизация. Наскоро компанията получи вътрешногрупов документ, който подсигурява, че покрива критериите за smart factory. Това я прави единственият демонстрационен център за общо 14 страни в Източна Европа. Беше подписано и съглашение с Агенцията за вложения, което ще разреши заводът на " Шнайдер електрик България " да бъде показван на евентуални задгранични вложители като образец за съществуването на високи технологии в страната.

За самия цех въведените нови системи значат усъвършенстване на ресурсите и понижаване на разноските. А цялата инвестиция е под 500 хиляди евро и ще се изплати най-вече за година и половина.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новите системи

Изпълнението на целия план е лишило по-малко от година. Поддръжката на машините и оборудванията в завода в този момент става със софтуерното приложение Augmented Operator Advisor, което е част от IoT платформата на Schneider Electric EcoStruxure. Чрез добавена действителност приложението разрешава на личния състав по поддръжка да вижда техническа информация и да получава оферти за промяна и профилактика на разнообразни елементи. Опитът в предприятието до момента демонстрира, че това икономисва 7-10% от времето.

Заводът разполага също с Autonomous Guided Vehicle или така наречен безпилотен вътрешен превоз. При повикване от оператор " транспортното средство " идва, товари и по-късно транспортира готовата продукция, като единствено избира най-прекия маршрут в индустриалното помещение. Като част от програмата е внедрен и кобот (колаборативен робот), който се разграничава от другите роботи по това, че може да работи покрай човек, без да има заплаха от пострадване. Една от новите машините да вземем за пример икономисва 40 хиляди часа ръчен труд на година, а още една такава се планува да бъде конфигурирана следващата година.

Като цяло сега над 65% от процесите в индустриалната база в Пловдив са напълно автоматизирани. През 2020 година компанията възнамерява да продължи да работи по въвеждането на още IT системи, създаване на специфичен център за образование, където ще се употребяват холограмни изображения, автоматизация на част от ръчния труд в края на индустриалния цикъл, който за момента лимитира по-голямо уголемение на производството. По принцип всяка година предприятието усилва продукцията си с 3-5%.

Smart Factory документ

Smart Factory е най-високият вътрешен стандарт на групата Schneider Electric за индустриално произвеждане, автоматизация и дейно ръководство на процесите, който демонстрира най-високото равнище на софтуерна зрялост на производството. Единственият различен цех в Европа, който има подобен документ, е този във Франция.

За да бъде сертифцирана една фабрика като " интелигентна ", тя би трябвало да покрива избрани критерии. Един от тях е да има стандарт за енергийно ръководство ISO 50001, какъвто пловдивският цех получи преди няколко години. По думите на Радослав Кошков, който при започване на тази година стана първия българин районен управител на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово, самият стандарт изисква от компанията, която го има, всяка година да прави 3% спомагателна оптимизация на енергийните си разноски и " Шнайдер електрик " го реализира.

Според условията на групата за узаконяване като " интелигентна " фабрика вложенията, които прави предприятието, би трябвало да се изплатят за не повече от година и половина. " Ние може да създадем и други оптимизации, само че в случай че възвращаемостта им е по-дълга, на този стадий не ги вършим ", посочи Кошков и даде за образец въвеждането на слънчеви панели, които не са част от плана, защото за момента не дават отговор на условието за възвращаемост.

По думите му задачата на плана е била да се усъвършенстват процесите и производството в самата фабрика, само че сходни системи могат да се ползват в разнообразни браншове. Автоматизацията и новите системи няма да доведат до понижаване на личния състав, само че сигурно ще доведат до потребност от повишение на компетенциите на личния състав. " Ставаме все по-дигитални, употребяват се от ден на ден системи и по тази причина сега вършим специфичен център за образование ", добави той. Компанията

Френската група Schneider Electric направи първата си инвестиция в България през 1999 година, когато купува част от завода за електроапаратура в Перущица. През 2007 година построи нов цех в Пловдив с инвестиция за 22 млн. евро. Предприятието създава главно автоматизирани прекъсвачи, а годишният му потенциал е към 40 млн. броя. Според схемата на работа в завода се вършат частите за прекъсвачите, самото сглобяване се прави от външни подизпълнители - пет компании в България, след което продуктите се връщат за цялостни проби в завода. Чрез дистрибуторски центрове продукцията се продава в 26 страни по света.

Общо в " Шнайдер електрик България " дружно с комерсиалния офис в София работят към 730 души по данни от АПИС. За 2018 година продажбите на компанията нарастват със 7% до 224 млн. лева, а чистата облага скача над 10 пъти до малко под 4 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР