Над 640 сигнала за липсващи лекарства са подадени на платформата

...
Над 640 сигнала за липсващи лекарства са подадени на платформата
Коментари Харесай

Лекарства за сърдечни, онкологични и други заболявания липсват в аптечната мрежа

Над 640 сигнала за изчезнали медикаменти са подадени на платформата на Асоциацията на паралелните търговци. В Агенцията по медикаментите недоволствата са към 30. Най-често хората се оплакват, че не откриват в аптеките лекарства за сърдечносъдови, ревматологични и онкологични болести. Наши фенове алармираха за проблеми с намирането на две медикаменти за кръвно налягане.


Производителят на един от медикаментите за кръвно е уведомил Агенцията по медикаментите, че приключва вноса краткотрайно от май до края на септември. Защо другото лекарство липсва, в Агенцията информация няма. Екипът ни не получи отговор и от производителя. Кардиолози изясняват, че в множеството случаи медикаментите имат заместители, само че от време на време промяната на лечението е сложна.
Доц. Кирил Карамфилов - УМБАЛ " Александровска ": Веднъж нагласена антихипертензивна терапия, изобщо каквато и да била терапия в кардиологията не би следвало да се трансформира. За това за всеки един пациент с нагласена терапия, това е огромна болежка, както и за нас като лекари.
За да не сменят лечението пациенти пътуват в чужбина да търсят медикаменти.
Д-р Стойчо Кацаров - Център за отбрана правата в опазването на здравето: Пишат писма до институциите, разменят си между тях, който има някакви останали опаковки. Изобщо, в извънредно тежка обстановка са пациентите.
Според доктор Стойчо Кацаров измежду аргументите за липса на медикаменти у нас са ниските цени, дребния пазар, пониженото търсене и тежките регулации.
Д-р Стойчо Кацаров - Център за отбрана правата в опазването на здравето: Предвид на доста високите такси и дългите периоди за влизане на този пазар. Процедурата трае повече от 2 години.
Част от производителите стопират доставките трайно или краткотрайно, поради индустриални проблеми, а други изтеглят медикаментите си от българския пазар.
Боряна Маринкова - Българска асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти: Дали заради свръхценова регулация, дали заради по-малкия сегмент, който ги употребява, защото България е дребна страна с дребна покупателна дарба.
През тази година Агенцията по медикаментите е известена за евакуиране на 85 медикамента от българския пазар, поради маркетингови аргументи, смяна на портфолиото и индустриални проблеми. Здравното министерство търси решение на казуса.
Д-р Бойко Пенков - зам.-министър на опазването на здравето: Обсъжда се и опцията дали страната може да има сдружение, което да се занимава с успореден импорт на подобен вид медикаменти от пазари, където към момента би могло да се откри.
Води се разговор и с паралелните търговци за облекчение на режима за импорт на медикаменти, които липсват у нас, изясни доктор Бойко Пенков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР