Над 630 хил. небитови крайни клиенти ще бъдат подкрепени заради

...
Над 630 хил. небитови крайни клиенти ще бъдат подкрепени заради
Коментари Харесай

Кабинетът готви мерки и за бита срещу скъпия ток

Над 630 хиляди небитови крайни клиенти ще бъдат подкрепени поради високите цени на електрическата сила, заяви Янев. Те ще получат отплата от 110 лв. на мегаватчас. Първоначално се обсъждаше сумата от 50 лева за мегаватчас, която обаче съгласно компаниите е извънредно незадоволителна. Компенсациите ще бъдат изплатени до края на календарната 2021 година.

Бюджетът на програмата е 450 милиона лв.. Парите са налични и изплащането им може да стартира незабавно, посочи Янев. По неговите думи тази мярка добавя другите ограничения, взети по-рано от Министреския съвет. Тези пари, не включват 30-е лв. на КЕВР, обясни Янев. Комисията за енергийно и водно контролиране одобри план за изменение на методиката за цената на електрическа енергия на снабдител от последна инстанция. Чрез смяна на формулата, по която се дефинира, тази цената ще се понижи сред 15 и 30 лв. на мегаватчас.

Ние не слагаме условия на бизнеса, надяваме се тази помощ да бъде употребена рационално, само че и се надяваме компаниите да не надуват крайните цени, съобщи министър председателят.

За обезщетенията е очакван общ бюджет от 450 милиона лв.. Средствата ще бъдат обезпечени от държавния бюджет за сметка на средства от АЕЦ " Козлодуй ", през идващите отчетни години ще се понижи с посочената сума дължимият за внасяне дял от БЕХ.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР