Над 61 хиляди ученици се явиха на изпита по български

...
Над 61 хиляди ученици се явиха на изпита по български
Коментари Харесай

Проблем ли се оказа задачата с илюстрация в изпита след VII клас?

Над 61 хиляди възпитаници се явиха на изпита по български език и литература след VII клас. В 7 часа тази заран в Министерството на образованието беше изтеглен вид номер 1. Произведението за преразказ беше приказката " Богатствата на момъка " на Георги Русафов. Какви терзания провокира една картинка на чипровски килим у родителите?

Изпитът-вход за гимназиите ревизира и тази година знанията на седмокласниците. Една от дилемите озадачила група родители рано сутринта. За да се обезпечи бистрота, Георги Стайков участвал като наблюдаващ по време на отключването на изпита в 20 ОУ „ Тодор Минков ”. Текст за килимите, съпроводен с цветна илюстрация, приковал вниманието му.

Попитал - по какъв начин децата ще разпознаят килима от картинката, откакто в учебното заведение няма пъстър принтер.
Георги Стайков - родител: Има деца с доста мощна образна памет, които получавайки цветна илюстрация по-добре ще се ориентират. Ако в действителност не е от голяма важност дали е цветно или черно-бяло за какво въобще е цветно? Нека да си бъде черно-бяло и тогава отпадат безусловно всички подозрения по тази причина, че едни деца ще имат предимство пред други. Александър Трингов - специалист по Български език в МОН: Задачата не изисква различаване на цветове и култивиране на информация, обвързвана с цветовете в килимите, а изисква култивиране на информация, обвързвана с геометричните фигури, които са присъщи за един от типовете килими.
Въпросите за килимите не бяха затруднили учениците, описаха ни след края на изпита.
Йоанна - ученичка в VII клас: Картинката нямаше никакво значение. В текста си пишеше всичко тъкмо и ясно и ти трябваше единствено да го прочетеш и да го напишеш. Николай Цветанов - възпитаник в VII клас: В таблицата на текста беше даден, че надлежно чипровските килими съдържат геометрични фигури и заради тази причина може да се отговори на този въпрос, че килимът е чипровски.  "Богатствата на момъка " на Георги Русафов на изпита по литература след 7 клас
Над 61 000 възпитаници се явиха на изпита по български език и литература след 7. клас. В 7.00 часа тази заран в Министерството на образованието беше изте...

На изпита през днешния ден седмокласниците писаха с черен химикал. Причината: тази година за първи път тестванията ще се ревизират електронно и това улеснява сканирането. Всеки от листовете за отговори има и самостоятелен баркод.
Таня Михайлова - заместник-министър на образованието и науката: При инспекция в електронна среда времето за инспекция по принцип е доста по-малко.
А покриха ли се упованията на учениците? „ Очаквах да е доста по-труден, въпросите бяха лесни.Имаше някои подвеждащи въпроси във въпросите, които бяха към текста, първият модул “, сподели пред камерата ни Йоанна.

Резултатите от изпитите ще са подготвени до 27 юни. От 3 до 5 юли ще се подават заявки за присъединяване в класирането за гимназиите.
НАЦИОНАЛНО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ Пожарна охрана БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА – VII клас, 17 юни 2019 година, ВАРИАНТ 1mon.bg/upload/20014/7klas-BEL_17062019.pdfВижте всички задания и верните отговори към тях.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР