Над 61 000 ученици се явиха на изпита по български

...
Над 61 000 ученици се явиха на изпита по български
Коментари Харесай

Богатствата на момъка на Георги Русафов на изпита по литература след 7. клас

Над 61 000 възпитаници се явиха на изпита по български език и литература след 7. клас. В 7.00 часа тази заран в Министерството на образованието беше изтеглен вид номер 1 на изпита.

Произведението за преразказ е приказката " Богатствата на момъка " на Георги Русафов.

Вижте повече в директното включване на Милена Кирова.

Седмокласниците писаха преразказ по творбата на Георги Русафов " Богатствата на момъка ", като споделиха, че изпитът е бил извънредно елементарен. Заради това чакат и високи резултати.

Около половин час преди края на изпита обаче в нашата редакция постъпи сигнал от родители, обвързван с една обособена част от изпита, а точно текст, обвързван с килимарството, като към него е била приложена и картинка на килим. От МОН популяризирали разновидността с цветна картина на този килим, а съгласно родителите не всички учебни заведения имат и цветни принтери, поради това популяризирали и черно-бели разновидности. Според родителите това слага децата в неравнопоставено състояние, защото един от въпросите бил обвързван с това какъв е килимът. От МОН разясниха, че въпросът и отговорът нямат нищо общо с цвета на килима, а по-скоро с формите в картинката. Това потвърдиха и децата, излизащи от изпита пред 32-о учебно заведение.

Изпитът тази година е малко по-различен - той се състои от две елементи, само че с обща оценка. Първата част съдържаше 25 задания, от които: 18 със структуриран отговор, 6 с къс свободен отговор и 1 с уголемен свободен отговор. Втората част е преразказ.

Как протече изпитът - вижте във видеото

Изпитът-вход за гимназиите ревизира и тази година знанията на седмокласниците. Училищата бяха улеснени. Не разпечатваха изпитните комплекти. Те бяха авансово доставени и трябваше единствено да се раздадат.
Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката: Важно е учениците да бъдат спокойни, когато отиват на изпит и значимо е да се насочим към наличието на този изпит. Понякога сякаш бягаме от тематиката за наличието вътре, за това, което се слага като задания и по тази причина какво би трябвало да направи един възпитаник, с цел да успее. Аз считам, че би трябвало да работи по всички задания, да успее да се концентрира, да е оптимално съсредоточен и да има вяра в себе си.
Час преди началото на изпита най-нетърпеливите към този момент бяха пред учебните заведения. Първата част от изпита не притесняваше учениците.
Пресияна Младенова, ученичка в 7 клас: По български ме тормози преразказа и тезата, тъй като не знам какъв ще се падне. Габриела Николва, ученичка в 7 клас: Желанието ми е първа немска, по тази причина би трябвало много да се постарая и да положа много старания. Йордан Тошев, възпитаник в 7 клас: Уроците ми започнаха преди една година и от този момент съм почнал подготовка, само че се подготвях и у дома. Ая Павлова, ученичка в 7 клас: И доста се старах и вървях на доста пробни матури и уповавам се да се оправя добре.
Седмокласниците писаха с черен химикал. Причината: тази година за първи път тестванията ще се ревизират електронно и това улеснява сканирането. Всеки от листовете за отговори има и самостоятелен баркод.
Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката: При инспекция в електронна среда времето за инспекция по принцип е доста по-малко.
Покриха ли се упованията на учениците?
Очаквах да е доста по-труден, въпросите бяха лесни. Имаше някои подвеждащи въпроси във въпросите, които бяха към текста, първият модулПреразказът не съдържаше съвсем никакви сложни детайли, първият модул също беше елементарен.
Резултатите от изпитите ще са подготвени до 27 юни. От 3 до 5 юли ще се подават заявки за присъединяване в класирането за гимназиите.

Максималният брой точки, който могат да съберат седмокласниците е 100.
 Седмокласниците ще пишат по вид №1 на изпитите по български език Седмокласниците ще пишат по вид №1 на изпитите по български език
В 7. 00 часа в Министерството на образованието беше изтеглен вид номер 1 на изпита по български език и литература след 7. клас. Вижте повече от ре...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР