Над 61 000 седмокласници тази година трябва да се явят

...
Над 61 000 седмокласници тази година трябва да се явят
Коментари Харесай

Какви са промените в изпита след 7 клас?


Над 61 000 седмокласници тази година би трябвало да се явят на Национално външно оцеляване, което е и вход за гимназиите. Единен тест от две елементи с обща оценка в точки - подобен ще е форматът на изпита тази година. Досега двете елементи се оценяваха настрана, защото отделяха учениците, които се явяваха единствено на Национално външно оценяване от тези, които аплайваха и в гимназиите след 7 клас, показва Българска национална телевизия.
Първата част от изпита по български език и литература ще е тест от 18 въпроса с избираем отговор, 6 въпроса със свободен отговор и един въпрос с уголемен свободен отговор или насърчаване на теза. Времетраенето е 60 минути. Между първата и втората част няма отмора.
Учениците ще могат да напущат стаята, едвам откакто са минали първите 60 минути от изпита и откакто първата част от техния изпит е запечатана в плик.
Втората част от единния изпит ще бъде преразказ с дидактическа задача.
Времето тук е час и половина. Тази година в теста литературните въпроси ще са единствено върху създателите от 7 клас. Нов създател е Добри Чинтулов. Въпросите по български език ще са върху материала от 5, 6 и 7 клас. На теста към този момент ще се получават общи точки от двете елементи като максимумът е 100 точки.Те не се трансформират в оценки, а непосредствено вземат участие в балообразуването.
Тази година е изменен и началният час на изпита: вместо от 10:00 ч. както до момента, той ще стартира в 09:00 ч.
Досега в 08:00 ч. започваха матурите в 12 клас, а в 10:00 ч. изпитът след 7. От тази година двата изпита са разграничени.
Новият час важи и за изпита по математика.
Там първата част е от 17 задания с избираем отговор плюс три с къс отговор. А втората част - две задания с къс свободен отговор и три с изложение. Материалът е от 5, 6 и 7 клас.
„ Няма да има на изпита по математика задания, които са свързани с трапец и надлежно линейни параметрични уравнения и неравенства също не се учат в 7 клас и няма да бъдат включени за наслада на учениците “, добави Таня Михайлова.
Тази година изпитите са през юни - българският на 17-и, математиката на 19-и.
Има и трети изпит, по непознат език, на 21 юни - той е по избор. Резултатите ще са подготвени до 27 юни.
Ако възпитаник не се яви на изпитите, той взе участие в класирането с оценките от Свидетелството за главно обучение. В столицата тази година седмокласниците са над 10 400. Те са повече от предходната година и се чака по-голяма конкуренция за елитните гимназии.
„ В София конкуренцията постоянно е огромна, тъй като нормално към 500 възпитаници отвън територията на нашия град аплайват за нашите учебни заведения “, уточни Ваня Кастрева, шеф на РУО-София.
229 са профилираните паралелки, а 154 - професионалните, които са леко увеличени. 37% от всички паралелки ще са за естествени, механически и IT науки. В елитните гимназии паралелките ще са от по 26 възпитаници, а 164 Испанска гимназия ще има паралелка по-малко тази година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР