Над 6000 катастрофи са станали в България през 2017 година.

...
Над 6000 катастрофи са станали в България през 2017 година.
Коментари Харесай

Над 6000 катастрофи са станали в България през 2017 година

Над 6000 произшествия са станали в България през 2017 година. Най-много - през месеците август и септември. Това сочи Годишният отчет на Националния статистически институт. Висока скорост, само че и недостатъци на пътя са измежду аргументите за произшествията. В 156 произшествия са взели участие рейсове.

Скоростта убива, само че убива и пътят - по този начин систематизирано звучат данните на Национален статистически институт за пътнотранспортните катастрофи в България през 2017 година

6888 са тежките произшествия в България през 2017 година, 682-ма души са починали, а над 6800 са ранените. Катастрофите са със 7% по-малко спрямо 2016 година, само че съгласно специалисти, спадът е прекомерно, прекомерно нищожен.

За злощастие, към момента България е в дъното на общоевропейската ранглиста - у нас на глава от население умират най-вече хора в цяла Европа.

Илия Тодоров, Българска асоциация на потърпевшите при произшествия - 01:32 - Като разликите са в действителност стряскащи. При междинни стойности за Европа сред 40-50 души на 100 000 население, за България тези стойности са двойни.
Над 95% от злополуките в България през 2017 година са станали поради неправилни дейности на водачите. Една-трета от тях са поради несъобразена скорост, следват неправилни маневри на водачите, погрешно изпреварване, лишаване на преимущество на други водачи и на пешеходци.

Пет пъти повече произшествия са станали през 2017 година поради дефекти на пътя.
Йонко Иванов, Съюз за авто-мото подготовка: Европа го потвърди, че нашите пътища са най-опасни. В този разбор изпъква, че всяка 4-а злополука е на завой.
Неслучайно и нещастието край Своге е станала на един нерегламентиран, по думите на Иванов, завой, който би трябвало да бъде изменен.

Йонко Иванов, Съюз за авто-мото подготовка: Ако един завой има 15-метра радиус, а един товарен автомобил или автомобил има 18 радиус, той няма по какъв начин да вземе този завой.
Статистиката регистрира и растеж на произшествията с рейсове.

Най-малко произшествия стават на автомагистралите, а най-вече - на първокласните пътища - като да вземем за пример Е-79 през Кресненско дефиле.

Емил Сергиев, водач: Тази автомагистрала би трябвало да я създадат малко по-бързичко. Защото в действителност си е рисково към този момент. - Страхувате ли се, като минавате през дефилето? - Да, всякога внимавам доста, тъй като в действителност стават неприятни неща.
Повече от две-трети от децата умират вътре в автомобила, сочи още анализът на Национален статистически институт.

Илия Тодоров, Българска асоциация на потърпевшите при произшествия: Понякога се подценяват предпазните системи, столчетата за деца, от време на време просто безразсъдното шофиране става причина да умират толкоз доста деца в България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР