Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез реализиране на

...
Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез реализиране на
Коментари Харесай

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез реализиране на проекти по подхода ЛИДЕР

Над 600 работни места ще бъдат основани посредством осъществяване на плановете по метода ЛИДЕР “Водено от общностите локално развиване “ (ВОМР) в края на сегашния програмен интервал по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020 година

Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на шестата Международна конференция „ Сътрудничество-инструмент за промотиране на локалното развиване “, която се организира в Разлог. Тя добави, че в България по метода са обхванати двойно повече общини и обитаеми места в тези общини. „ За първи път в този програмен интервал прилагаме многофондово финансиране за Местните инициативни групи (МИГ), които са създали и имат утвърдена тактика с такова финансиране. Общо 39 от утвърдените 64 МИГ-ове извършват многофондови тактики. Разковничето за триумфа на този метод е съдействието сред локалната власт, жителите, бизнесмените и неправителствените организации “, разясни министър Танева. Над два пъти е увеличено финансирането на подхода- от 77 млн. евро през предходния интервал на 186 млн. евро през сегашния.

„ Предвид триумфа на България в този метод, за идващия програмен интервал може да се дебатира увеличение размера на средствата, които ще се ръководят посредством него. Всичко това като опция би трябвало да ни го покажат и трите SWOT-анализа, които би трябвало да бъдат подготвени до края на годината. По тях ще продължим работата по новата Обща селскостопанска политика (ОСП) “, сподели още Десислава Танева.

Тя бе безапелационна, че е предизвикателство по какъв начин да създадем по-ефективно ръководството на МИГ-овете посредством тактика за многофондово финансиране. „ Най-успешната поддръжка за даден район би била тогава, когато има симбиоза сред обособени принадлежности и таргети на поддръжка. Именно по този начин ще се получи оптималният резултат за една локална общественост. Трябва да отстраним всички забавяния и спънки в административната процедура, с цел да подобрим метода, тъй че да стане елементарно използван за Местните инициативни групи. Този модел на процедура ще се мултиплицира в други европейски стратегии и ние ще можем да предаваме опит “, добави още министър Танева.

Десислава Танева заяви, че все още има подадени над 1300 планови оферти по метода ЛИДЕР. Тя посочи, че броят на МИГ-овете в сегашния програмен интервал е двойно по-голям. „ С този метод управляваме всички запаси за поддръжка на районите и локалните общности. Трябва да продължим в посока надграждането му “, сподели в умозаключение министърът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР