Над 600 млн. лв. ще се инвестират в населените места

...
Над 600 млн. лв. ще се инвестират в населените места
Коментари Харесай

Над 800 млн. лв. са планирани за област Благоевград и Югозападен регион по европрограмите

Над 600 млн. лева ще се влагат в обитаемоте места от Югозападния регион по Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година

Към този ресурс ще бъдат добавени и средства от Плана за възобновяване и резистентност, както и над 220 млн. лева по стратегиите за трансгранично и транслационно съдействие. Това стана ясно при показване на новите стратегии за европейско финансиране пред заинтригуваните страни в Благоевград – кметове на общини от региона, представители на неправителствени, цивилен и бизнес организации и други

В осведомителната среща участваха Ангелина Бонева – основен шеф на Главна дирекция „Стратегическо обмисляне и стратегии за районно развитие“ в Министерството на районното развиване и благоустройството и Десислава Георгиева – шеф на Дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“. По целта за градско развиване на ПРР 2021-2027 година Благоевград е взе участие заесно със София, като двете общини ще имат достъп до 280 млн. лева за планове на спортен принцип. „ Няма заплаха София, която има по-добър административен потенциал, да получи доста по-големи суми от общия бюджет. Възприели сме метод, който да подсигурява уравновесено систематизиране на средствата за дребни, междинни и огромни градове “, уточни Бонева.

Около 320 млн. лева е ресурсът по програмата за други осем общини от Югозападния регион – Петрич, Сандански, Дупница, Кюстендил, Гоце Делчев, Правец, Ботевград и Кюстендил.

Целта на вложенията е да подтикват уравновесеното териториално развиване и да оказват помощ за справяне с несъответствията. Повишаване на икономическия напредък и заетостта, по-качествени здравни, обществени, културни и просветителни услуги са още измежду задачите на европейското финансиране.

Бонева акцентира, че основно в новия интервал ще е партньорството -съвместни планове на държавни и локални управляващи, представители на неправителствени и работодателски организации, синдикати, фондации, стопански бранш, научна общественост или други заинтригувани страни на локално равнище. Проектите би трябвало да са интегрирани, с цел да реализират по-добри резултати за целия район, а не както в този момент – възобновяване на парче.

По Плана за възобновяване и резистентност локалните управляващи ще имат достъп до общия бюджет от 370 млн. лева за енергийна успеваемост на обществени здания, а жителите – до запас от 1,4 милиарда лева за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, осведоми още Бонева. Според условията на проекта блоковете би трябвало да реализират енергиен клас „ B ” с най-малко 30% спестявания на сила.

Над 220 млн. лева е ресурсът, до който област Благоевград ще има достъп по стратегиите за трансгранично съдействие с Гърция и Северна Македония, осведоми Десислава Георгиева. 60 млн. лева са средствата по Програмата със Северна Македония, които ще се влагат по цели за „ По-зелен граничен район “, По обвързван граничен район “ и Интегрирано развиване на граничния район. Очаква се първите предложения за набиране на планове да бъдат оповестени през месец септември. Програмата финансира и построяването на граничен пункт „ Клепало “. Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще финансира ремонта на довеждащия път от българска страна.

Над 164 млн. лева са средствата по програмата с Гърция. Те са за планове за адаптиране към изменение на климата, попречване на риска от бедствия и други Програмата ще финансира и цялостно предпроектно изследване и планиране на модернизацията на ж. п. линията Радомир-София.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР