Над 60 съдии от цялата страна изпратиха отворено писмо, с

...
Над 60 съдии от цялата страна изпратиха отворено писмо, с
Коментари Харесай

Съдии от цялата страна поискаха извинение от Кирилов и дисциплинарна проверка за Гешев


Над 60 съдии от цялата страна изпратиха отворено писмо, с което показват възмущението си от държанието на министъра на правораздаването Данаил Кирилов и определения за нов основен прокурор Иван Гешев по време на съвещанието на Висшия правосъден съвет (ВСС) в четвъртък.

Магистратите упорстват министър Кирилов и Иван Гешев да се извинят обществено поради репликите си, а против Гешев да стартира и дисциплинарна инспекция по Закона за правосъдната власт за тъпчене на Кодекса за етично държание на българските магистрати.

"Съдържанието на техните изявления и формата, в която бяха направени, освен жестоко нарушават условията на Кодекса за етично държание на българските магистрати и са в явна несъответственост с условията за владение на високи професионални и нравствени качества според Закона за правосъдната власт и Конституцията на Република България, само че уронват неприемливо престижа на правосъдната власт и са неприемливи даже от позиция на най-ниските условия за етично отношение, учтивост и образование ", пишат съдиите.

Обръщението им е адресирано до всички жители, до президента, ръководителя на Народното събрание, премиера, до Висшия правосъден съвет и Инспектората на Висш съдебен съвет.

"Арогантното държание и езикът на лична борба нямат място нито във Висшия правосъден съвет, нито в правосъдната система и държавното ръководство изобщо. Данаил Димитров Кирилов от позицията на председателстващ съвещанието на Висшия правосъден съвет употребява неприемливи изрази и афектиран звук, които принизяват работата на висшия орган на правосъдната власт и основават усещане за неприемливо политическо толериране на едни членове на съвета за сметка на други ", се споделя в отвореното писмо.

Според магистратите очевидната опасност от страна на Гешев към Дишева и пренебрежителното отношение към арбитър Олга Керелска при предходното чуване съставляват по същността си и дисциплинарно нарушаване, защото уронват престижа на правосъдната власт.

Магистратите акцентират, че арбитър Атанаска Дишева и арбитър Олга Керелска са определени за членове на Висшия правосъден съвет директно от съдиите, те са носители на тяхното доверие и поради това подписалите отвореното писмо застават изрично зад всяка казана от тях дума, заложен въпрос и изразено мнение на двете съвещания на Висш съдебен съвет.

"Ние също мислим и споделяме това, което беше предадено на господин Гешев от представителите ни арбитър Олга Керелска и арбитър Атанаска Дишева! От друга страна, отправените към тях обидни реплики и недвусмислена опасност възприемаме като обиди и закани както към всеки арбитър и магистрат, по този начин и към всеки един жител на Република България ", акцентират магистратите.

Те допълват, че съвсем неограничените господарски и репресивни пълномощия, с които разполага основният прокурор, изискват заемащият длъжността да съблюдава такова обществено държание, което не оставя и диря от подозрение в обществото за настъпателност и личностни настройки за силово налагане, за неравнопоставено отнасяне на съдиите, прокурорите, членовете на Висшия правосъден съвет и жителите.

"Още по-малко длъжността разрешава държание, което основава усещане за втълпяване на боязън и за разпра с съперници. За страдание държанието на господин Гешев не отговори на високите професионални и етични условия за длъжността и това беше директно възприето от жителите ", се показва в отвореното писмо.

Заради всичко това магистратите упорстват за неотложно обществено опрощение от министър Данаил Кирилов и от определения за нов основен прокурор Иван Гешев за "недопустимото им държание по време на съвещанията на Висшия правосъден съвет ".

Настояват и да бъде формирано дисциплинарно произвеждане против Гешев за осъществени на двете съвещания на пленума на Висш съдебен съвет дисциплинарни нарушавания по смисъла на член 307, алинея 3, т. 3 от Закона за правосъдната власт вр. Раздел ІІ, т.4 и т.5 от Кодекса за етично държание на българските магистрати – отправяне на закани към Атанаска Дишева на 14 ноември в постройката на Висшия правосъден съвет, неучтиво, нетолерантно и неуважително отношение към нея и Олга Керелска в извършеното на 24 октомври съвещание на Висш съдебен съвет.

Съдиите, които са подписали отвореното писмо, са 64 и са магистрати от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Софийския апелативен съд, Софийския градски съд, Софийския областен съд, Окръжния съд в Русе, Окръжния съд в Стара Загора и от Районния съд в Луковит. Обръщението им е отворено за присъединение.

Източник: dnevnik.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР