Над 60 процента загуби на вода по мрежата на ВиК

...
Над 60 процента загуби на вода по мрежата на ВиК
Коментари Харесай

Над 60% загуби на вода във ВиК мрежите за 2017 г.

Над 60 % загуби на вода по мрежата на ВиК сдруженията са регистрирани през 2017 година Това заяви шефът на дирекция " Водоснабдителни и канализационни услуги " към Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ Ивайло Касчиев, който показа на брифинг пред публицисти сравнителния разбор на ВиК бранша за 2017 година През миналата година освен, че не се регистрира усъвършенстване в този индикатор, само че той даже покачва по отношение на 2016 година

През 2017 година са регистрирани 61,24 % загуба на вода по мрежата, до момента в който година по-рано те са били 60,76 %.

Една ограниченията, които ВиК сдружения би трябвало да създадат, с цел да понижават загубите на вода, е мрежата да бъде зонирана, счита Касчиев. Т.е. мрежата би трябвало да бъде разграничена на обособени зони на входа, на които да има непрекъснато премерване. По този метод операторът ще може следи обособените елементи на мрежата и ще може да дефинира местата, които са с по-големи загуби, с цел да възнамерява ограничения за тяхното премахване, изясни той.

За 2017 година едвам 15 % от тези зони, които би трябвало да бъдат построени в България, са факт. Това демонстрира, че ВиК операторите нямат надеждни данни за входа на водоснабдителната система. Освен това малко над половината от всички водомери, които са инсталирани на здания и водопроводни отклонения, са в техническа и метрологична валидност.

Само 8,5 % от водомерите през 2017 година са минали техническа инспекция, макар че 1/5 годишно от тях би трябвало да бъдат наложително тествани, сподели анализът на КЕВР.

Другият значим проблем е ниският дял на мрежата, която е рехабилитирана. Едва 0,5 % от водопроводната мрежа през миналата година е била ремонтирана и реконструирана, макар че 1,25 % годишно е трябвало да бъдат ремонтирани, посочи шефът на дирекция ВиК услуги към КЕВР.

Сериозен проблем от КЕВР регистрират и във високата неефективност на личния състав. Повечето от ВиК сдруженията са държавни, като съгласно регулатора, те имат прекомерно доста чиновници. / cross.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР