Над 60 процента от младите хора в Босна и Херцеговина

...
Над 60 процента от младите хора в Босна и Херцеговина
Коментари Харесай

Около 19 % от младежите в Босна не са прочели нито една книга

Над 60 % от младежите в Босна и Херцеговина са безработни и множеството от тях виждат родната си страна като място, което желаят да изоставен, и то вечно. За това свидетелстват все по-дългите опашки от младежи пред посолствата в Сараево и Баня Лука, които чакат за визи, вярвайки, че в някоя от "обетованите страни " ги чакат работа и по-добър живот, написа белградският вестник "Политика ".

Според данни от изследване, извършено с поддръжката на немската фондация "Фридрих Еберт ", в което са били обхванати над 1000 младежи, в Босна един от петима безработни младежи безуспешно търси работа повече от пет години, а над 50 % търсят работа в продължение на над две години. Проучването, в което са взели участие младежи на възраст от 14 до 29 години, демонстрира и някои други поразителни обстоятелства като да вземем за пример това, че съвсем 19 % не са прочели нито една книга в живота си или че 41 % в никакъв случай не са били в чужбина, а над 50 % от децата в небогати фамилии имат единствено главно обучение, показва изданието.

Юсеф Жига, социолог и един от специалистите, които са работили върху въпросното изследване, споделя, че младежите в Босна в ценностен смисъл на първи проект слагат триумфа в кариерата, по-късно физически по какъв начин наподобяват, самостоятелността и вместването в модерните трендове, само че дружно с това към момента не се отхвърлят от някои от полезностите, които характеризират патриархалните общества като брак и брачни отговорности, доверие към приятеля, колегата, сътрудника. Когато става дума за политика, младежите демонстрират бездейност и общо казано са аполитични и нямат доверие в политиците. Около 50 % са декларирали, че политиката въобще не ги интересува.

Повечето от младежите употребяват обществените мрежи като основен източник на информация, въз основа на който образуват мнението си за избрани събития. Те гледат рядко телевизия, а вестници въобще не четат. Младежите в Босна прекарват свободното си време в кафенета и не вървят на културни прояви. Малка част от тях се занимават със спорт. От войната до през днешния ден Босна и Херцеговина е била напусната от 150 000 младежи. Само през 2015 и 1 2016 година, съгласно данни на някои неправителствени организации, Босна е била напусната от към 80 000 жители, най-вече младежи, написа белградският вестник "Политика ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР