Над 60 потънали корабa има на дъното на Черно море.

...
Над 60 потънали корабa има на дъното на Черно море.
Коментари Харесай

Над 60 потънали кораба пазят тайните на Черно море

Над 60 потънали корабa има на дъното на Черно море. Според учени планът " Блек Сий Мап ", който от четири години изследва подводния живот, слага България на картата на морските проучвания. По време на изследването са изследвани и така наречен седиментни ядки, които дават най-пълна картина за смяната на равнището на Черно море след ледниковия интервал.


4 години изследвания, 100 дни в намерено море и 40 дни под вода разкриват тайните на подводния свят на Черно море. Това е най-големият археологически подводен план след изваждането на кораба " Мери Роуз ".
Проф. Джон Адамс, шеф на Центъра за морска археология в Саутхемптън: В плана проучихме огромна повърхност и открихме 65 круширали кораба от разнообразни исторически интервали, поради което можем да свържем данните от геологическите проучвания с данните от археологическите проучвания на сушата. Така имаме по-пълна картина за човешката история. Ние сме тук, поради случилото се в предишното.
Най-старият и добре непокътнат потопен транспортен съд в света също е измежду находките. 23-метровият кораб е открит на към 80 км от брега на България, 2 км под повърхността. Останал е там повече от 2400 години.
Д-р Калин Димитров, шеф на Център за подводна археология: Вероятно е имало корабокрушения напълно в крайбрежната зона, само че там процесите на придвижване на вълните на пясъците на дъното са ги унищожили, тъй че тези крайбрежни корабокрушения се оказва, че са по-слабо забележими в сравнение с дълбоководните, където изискванията са такива, че те се съхраняват добре.
Сред откритията в плана е и вулканична пепел в така наречен седиментни ядки. Това разрешава обособените седиментни пластове да бъдат отнесени към несъмнено историческо време. А учените са безапелационни, че културното завещание на дъното на Черно море е действително. И извънредно богато.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР