Над 60% от ВиК инфраструктурата е на около 30 -

...
Над 60% от ВиК инфраструктурата е на около 30 -
Коментари Харесай

Над 60% от ВиК инфраструктурата е на 30 - 40 години, обновяват я с 1,6 млрд. лв.

Над 60% от ВиК инфраструктурата е на към 30 - 40 години. Поради тази причина 1,59 милиарда лева от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ ще бъдат вложени в създаване или реорганизация на водопроводи, канализация, пречиствателни станции и други уреди в 51 обитаеми места. Това сподели пред публицисти министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който взе присъединяване в дискусионния конгрес „ Новите вложения във ВиК инфраструктура “.
„ Имаме даже цели градове с водопроводи над 60 години “ , добави той.
По думите му с идните планове канализацията ще покрие съвсем всички условия на европейските регламенти за съгласуваност на обитаеми места. Той посочи, че услугата филтриране на отпадни води е скъпо наслаждение.
„ Голяма част от повишението на цената на водата се дължи точно на тази услуга , която в някои региони на България към момента не беше налична, както в Ямбол да вземем за пример.
Министър Нанков посочи, че до края на юни месец ще бъде импортиран за публично разискване Законът за ВиК. „ Все отново е напълно нов закон. Все още имаме някои разминавания с част от сектора, само че ще ги почистим “, сподели още Николай Нанков.
Около 30% от популацията няма достъп до канализационни услуги и малко под 1% е лишен от достъп до водоснабдяване, добави той.
„ Започва нов стадий, който ще започва в границите на тази година като осъществяване на планове, в размер на 1,6 милиарда лева по нов механизъм с финансиране от ОПОС и бенефициенти ВиК операторите. Досега, в предходния програмен интервал общините аплайваха и бяха бенефициенти, само че оттук насетне бенефициенти ще бъдат ВиК операторите ", съобщи той.
Предстои да бъде реконструирана и построена близо 1300 км ВиК мрежа .
" През този програмен интервал ще се строят две нови пречиствателни станции за отпадъчни води в област Бургас – едната ще обслужва курортите „ Св. Влас “ и „ Елените “, а другата е в Карнобат. Ще бъде построена и една пречиствателна станция за питейни води в Шумен. 15 пречиствателни станции за отпадъчни води, една за питейни води и още 146 помпени станции ще бъдат реконструирани, както и колектори и вътрешна ВиК мрежа. Обектите, които ще бъдат финансирани, са избрани с правенето на районните прединвестиционни изследвания с финансиране от ОПОС 2014-2020 в 14 области, обслужвани от един ВиК оператор - Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол. Такова изследване беше направено пилотно за Смолян със средства от Оперативна стратегия „ Околна среда 2007-2013 година “, добави министърът, наблягайки, че Столична община настрана също изготвя районно прединвестиционно изследване.
Чрез районните прединвестиционни изследвания към този момент е ясна и цялостната картина на положението на ВиК оборудванията, водопотреблението и трендовете на развиване. Регионалният министър акцентира, че тези близо 1,6 милиарда лева са приоритизирани на база най-належащи потребности . Той обърна внимание, че ресурсът е голям, като ще се мери дълготрайният резултат от него както върху инфраструктурата, по този начин и върху потребителите.
Пред участниците във форума министър Нанков уточни, че за първи път през този програмен интервал вложенията ще се правят от ВиК операторите, защото те най-добре знаят какво е нужно за дадената територия. Все повече се убеждаваме, че това е верният метод, тъй като това са хората, които познават системата най-добре, добави той.
Чрез потреблението на нови проектантски решения тези вложения няма да навредят на съществуващата инфраструктура и ще има равномерен преход и усъвършенствана работа на системите, разяснява Нанков.
Регионалният министър акцентира, че ВиК браншът е витално значим и активите в него са големи – близо 90 000 км мрежа. Това се равнява на 250 автомагистрали като „ Тракия “ и е над два пъти повече от цялата пътна мрежа – републиканска и общинска, която е общо към 40 000 км. Освен това ВиК мрежата е подземен и това основава спомагателни компликации за поддръжката й.
" От 2009 година тече развой, който назоваваме промяна във ВиК бранша. Трябва да го реформираме, с цел да е резистентен от финансова, софтуерна и екологична позиция ", съобщи министърът. Той разяснява, че дебатът по Многогодишната финансова рамка след 2020 година към този момент е почнал, като уточни, че се съхраняват вложенията в базисна инфраструктура, в екология, в нововъведения и човешки капитал, само че на правилото пари против промени и по тази причина промяната в бранш ВиК би трябвало да приключи.
" Има и още един проблем, с изключение на климатичните промени, и това е все по-голямата централизация в международен мащаб на население в огромните градове “, съобщи Нанков.
По думите му доста огромна част от територията на България се обезлюдява и все по-трудно се показва услугата от ВиК операторите, съобщи Фокус.
„ Намалява инфраструктурата и надлежно ресурсът за употребата ѝ. Готвим промени в Закона за водите. Готвим напълно нов Закон за ВиК , който е подготвен прочее. Дори ВиК операторите си купуват водата, заплащат такса водоизползване на сътрудниците от Министерство на околната среда и водите, които са принципали на тази държавна благосъстоятелност „ вода “. Това нещо коства пари за построяването “, сподели още Николай Нанков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР