Над 60% от подадените места за загробване на умъртвени прасета

...
Над 60% от подадените места за загробване на умъртвени прасета
Коментари Харесай

Нено Димов: Следим да няма риск за околната среда от загробването на прасета

Над 60% от подадените места за загробване на умъртвени свине поради африканската чума са отказани. Местата се избират доста деликатно, с цел да се избегне по-нататъшен риск от болест. Това съобщи в студиото на Сутрешния блок на БНТ1 министърът на околната среда и водите Нено Димов. Това е в границите на нашата подготвеност като министерство и ние деликатно следим да няма никакъв риск, съобщи той. 

Транспортирането е един от най-сериозните способи за преместване на заболяването, а преносими екарисажи няма, изясни министърът.

" Единственият вероятен вид е загробване, по тази причина действаме по най-хубавия метод. Осигурени са финансови средства в границите на националните паркове да се залагат клопки. Работим в тясно съдействие с министерство на земеделието да се понижи популацията на дивите прасета. Има европейски правила, които споделят, че би трябвало да бъде сведена под 0,3% на хектар ", сподели той.

Министърът разяснява и скандалния случай от последните дни, откакто екскурзиант се изкъпа в езерото Окото в Рила.

" Служителите на Националния парк не могат да бъдат на всички места. За задачата са поставени са осведомителни табели и би трябвало да се алармира при нарушавания. Между 500 и 5000 лева е порядъка на глобата за този екскурзиант ", сподели той.

Толкова е и санкцията за различен извършител - известен влогър, който провежда поход в Пирин, добави Димов.

" Планинският туризъм сега се ръководи от една дребна група хора с избрани ползи и не са съответно отразени всички ползи на феновете на разнообразни действия и спортове в планината. При всички положения, би трябвало да се намерения за някаква смяна в разпоредбите за планински туризъм ", разяснява той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР