Над 60% от подадените места за загробване на умъртвени прасета

Над 60% от подадените места за загробване на умъртвени прасета ...

Нено Димов: Над 60% от подадените места за загробване на прасета са отказани.


Над 60% от подадените места за загробване на умъртвени прасета заради африканската чума са отказани. Местата се избират много внимателно, за да се избегне по-нататъшен риск от зараза. Това заяви по БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Това е в рамките на нашата компетентност като министерство и ние внимателно следим да няма никакъв риск, категоричен е министърът.

Транспортирането е един от най-сериозните начини за пренасяне на болестта, а подвижни екарисажи няма, обясни Димов.

По думите му единственият възможен вариант е загробване. „Осигурени са финансови средства в рамките на националните паркове да се залагат капани. Работим в тясно сътрудничество с министерство на земеделието да се намали популацията на дивите свине. Има европейски правила, които казват, че трябва да бъде сведена под 0,3% на хектар“, каза министърът. Още по тематаЗапочва принудителното умъртвяване на прасета в задните дворовеЕС отпуска на България близо 3 млн. евро заради африканската чума по свинете

Междувременно седми ден продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол. На протест тази сутрин излязоха и стопаните от село Безмер, Ямболско. Хората, които отглеждат прасета за лична употреба категорично отказват да ги умъртвят, а вчера протестиращите обявиха, че са жертва на провокации заради опитите на шофьори да минат през блокадата им.
Хората искат и компенсации за тези, които се съобразиха с мерките на държавата срещу африканската чума. Те настояват и за възможност за узаконяване на стопанствата с до 5 прасета.

Европейският съюз отпусна на страната ни близо 3 млн. евро за справяне с бедствието. Обезщетени ще бъдат само хората с регистрирани прасета, останалите ще се възползват от възможността за дезинфекция.

Бедственото положение заради африканската чума по свинете на териториите на общините Исперих, Завет и Самуил се удължава до 5 септември, съобщиха от областната администрация.

Източник: investor.bg