Над 60 % от хората в бели престилки напредват към

...
Над 60 % от хората в бели престилки напредват към
Коментари Харесай

БЛС: След 5 г. 98% от лекарите ще са над 50-годишна възраст

Над 60 % от хората в бели престилки напредват към графата „ трета възраст ” и в България липсват млади медицински фрагменти. Според статистика, всеки втори доктор е на възраст над 51 година Данните са на Българския лекарски съюз, оповестява Народоосвободителна въстаническа армия ТВ. Една четвърт от лекарите към този момент са в пенсионна възраст.  Прогнозата на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари е, че единствено след пет години 98 на 100 от джипитата ще са над 50-годишни.
Освен рецесия за млади лекари, към този момент има и сериозен дефицит за съответни експерти. Търсят се над 400 педиатри, незаетите места за фамилни лекари в страната са към 450. Тези тревожни данни не убягнаха и на гостите на юбилейния интернационален медицински конгрес, който се организира в София този уикенд. Според доцент Станимир Сираков от УМБАЛ " Свети Иван Рилски ", изискванията на работа за младите експерти не са положителни. " Повечето от тях търсят реализация на открито. Работиш против една административна машина, която не оказва помощ, а пречи. Много сътрудници се обезверяват ", изрази мнението си по тематиката доцент Сираков в ефира на " Събуди се ".
По думите му, мярката на страната да заплаща три години специализация на лекарите не оказва помощ. " Това не е задоволително, тъй като в случай че им се даде късмет за по-голяма реализация, тогава те и ще видят причина да останат тук ", счита доцент Сираков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР