Над 60% от българските лекари наближават т.нар. трета възраст, а

...
Над 60% от българските лекари наближават т.нар. трета възраст, а
Коментари Харесай

Покъртителни данни за лекарите в България

Над 60% от българските лекари наближават така наречен трета възраст, а една четвърт от медиците ни са към този момент пенсионери. Тревожните данни са на Българския лекарски съюз, а проблемите, свързани с тях, бяха разисквани по време на Десетия юбилеен интернационален медицински конгрес, който се организира в София на 7 и 8 септември.

Основни акценти по време на събитието бяха тематики като трансплантациите на органи, застаряването на популацията, проблеми с репродуктивното здраве, дефицитът на медицински експерти, оповестява "Труд ".

Според прогнозите на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България, 98% от джипитата през идващите 5 години ще надвишават 50-годишна възраст.

Освен рецесия за млади лекари у нас, към този момент има и сериозен дефицит за съответни експерти.

Има потребност от над 400 педиатри и още от към 450 персонални лекари, да вземем за пример.

„ Необходимо е качество и досегаемост за популацията до здравна помощ от всички райони на страната. Проблемът е в неравномерното систематизиране на експерти у нас, а сега има свръхконцентрация на експерти, само че в огромните области на България за сметка на по-малките”. Това съобщи след срещата доцент Андрей Кехайов, ръководител на Югоизточно-европейския Медицински Форум (ЮЕМФ).

По думите му за решение на казуса с фрагментите е нужно ангажиране на всички управляващи с изискванията, които би трябвало да бъдат основани за младите лекари, с цел да останат в България и да бъде вложено в тяхното развиване, тъй че да могат те да обезпечат потребностите от на здравната система.

„ С това би трябвало да се ангажират и общините, нужна е цялостна държавна политика в тази насока; би трябвало да помислим по какъв начин да подтикваме младите лекари задоволително добре, че да изискат да работят в труднодостъпни райони – там където има потребност от тях – това е в районен проект. В народен проект лечебните заведения би трябвало да преоценят финансовата си политика за по-добро заплащане”, сподели още доцент Кехайов.

Той е безапелационен, че е нужна смяна на здравната система, защото „ няма никакво време за отлагане; институциите, които имат отношение към образуването на здравната политика би трябвало да реагират неотложно за набелязване на мери и за решение на проблемите на всички равнища – другояче ни чакат доста съществени проблеми”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР