Над 60 млн. литра е износът на вино от България.

...
Над 60 млн. литра е износът на вино от България.
Коментари Харесай

Румен Порожанов: Над 60 млн. литра е износът на вино от България

Над 60 млн. литра е износът на вино от България. Пазарите са главно Китай, Русия, Сащ и Румъния. Това заяви в Свиленград министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. В местността " Бялата пръст " край Свиленград дружно с шефа на Изпълнителната организация по лозята и виното Красимир Коев, министърът взе участие в обичайния обред по зарязване на лозята по случай Трифон Зарезан.

Свиленград

Между 110 до 120 млн. литра е годишната консумация на вино в България. В тази статистика се включва и домашно създаденото.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Имаме над 60 000 хектара или над 600 000 дка лозя, предходната година са нарастнали с 14 000, не без помощта на стратегиите за преструктуриране, програмата, в която в този момент започнахме нов 5-годишен интервал, тя е с бюджет от 133 млн. евро или близо 27 млн. евро всяка година.
Новото в тези стратегии е, че с изключение на преструктуриране на лозовите масиви, по концепция на сектора са заложени и ограничения като застраховки и вложения. Те са до 600 000 евро, което дава опция да се създадат усъвършенствания в избите, посочи министър Порожанов. Според него, виненият бранш стои устойчиво на пазара, за което приказва и задграничния интерес. От общо 266 винарски мазета, 72 са на непознати вложители.
Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: От наша страна приказвам страната, без значение кои са институциите, без значение кои са министрите, този отрасъл постоянно е подпомаган, да той стои устойчиво и на пазара и се надяваме той да продължи да стои по този начин.
След по-слабата годишна продукция и проблемите към изкупуването на гроздето предходната година, в този момент земеделският министър е оптимист и не чака усложнения тази есен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР