Над 60 гробници са разкрити досега в древно гробище в

...
Над 60 гробници са разкрити досега в древно гробище в
Коментари Харесай

Над 60 римски гробници бяха открити в Газа


Над 60 гробници са разкрити до момента в антично гробище в Газа, датиращо от римската ера, оповестява Българска телеграфна агенция.

Работни екипи разкопават обекта, откогато беше открит предишния януари по време на подготовката за жилищен план, финансиран от Египет.

Хиям ал Битар, изследователка в Министерството на антиките и туризма, сподели, че са разпознати общо 63 гроба и че набор от кости и артефакти от една гробница са датирани от втори век сл. Хр.

Тя сподели, че ведомството работи с екип от френски специалисти, с цел да научи повече за обекта. В неделя служащите пресяваха почвата и премахваха купчини пръст в ръчни колички.

Въпреки че античното гробище сега е недостъпно за обществеността, строителството на жилищния план продължава и мястото е заобиколено от жилищни здания. Местните медии оповестиха за грабежи, още когато мястото беше намерено за първи път. Местни поданици използваха колички, теглени от магарета, с цел да завлечен предмети като затрупан саркофаг и плочи с надписи.

Газа е крайбрежен анклав, дом на повече от 2 милиона души. Ивицата е известна с богатата си история, произлизаща от местоположението й по античните търговски пътища сред Египет и Леванта. Израелската окупация, блокадата, споровете и бързият градски напредък в претъпканата тясна територия са измежду аргументите множеството от археологическите съкровища на Газа да не са предпазени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР