Над 60 000 души избягаха от боевете в граничните райони

Над 60 000 души избягаха от боевете в граничните райони ...

Сраженията в Сирия прогониха 60 000 души за един ден.


Над 60 000 души избягаха от боевете в граничните райони между Североизточна Сирия и Турция, съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека и добави, че по-голямата част от разселените са отпътували на изток към град Хасаке.

Поне 14 турски войници са загинали при сраженията със силите на кюрдската коалиция "Сирийски демократични сили" (СДС) в района на град Рас ел Айн в сирийската провинция Хасака. Това съобщи телевизия "Ал Маядин", позовавайки се на кюрдски източници. Според тях СДС успешно отразили настъплението на турската армия на изток от Рас ел Айн. По-рано сирийските кюрди заявиха, че са унищожили четири турски танка в покрайнините на сирийския град Тел Абяд, което е довело до смъртта на петима турски войници. Продължават тежките сблъсъци в сирийски села, в които турските сили се опитват да навлязат.

Министерството на отбраната на Турция разпространи комюнике, в което подчерта, че турските въоръжени сили са превзели всички първоначално набелязани цели по време трансграничната операция. Турският президент

Реджеп Ердоган твърди, че вече са убити най-малко 109 "терористи". Турското военно ведомство информира, че са поразени 181 цели на кюрдската милиция по въздух и с артилерия от началото на операцията. По информация на турски медии войските са навлезли в Сирия по четири направления, две от тях близо до Тел Абяд и две близо до Рас ал Айн. Сирийски източници съобщават, че при въздушни удари са убити най-малко петима цивилни и трима бойци на СДС, докато десетки цивилни са ранени. Анадолската агенция информира, че бойци от подкрепяната от Турция Сирийска национална армия са се присъединили към операцията.

Журналистът Хакан Демир от левия турски вестник Birgün бе арестуван от турската полиция малко след публикуването на информация, че цивилни са били убити по време на инвазията в кюрдските територии на Сирия. Властите в Анкара съобщиха, че започват кампания срещу тези, които критикуват в интернет използването на военната операция в Сирия.

940722 ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Иран провежда военно учение на армейски сили за специални операции в близост до границата на страната с Турция. Това става на фона на противопоставянето на Иран срещу планираната от Турция операция в Северна Сирия срещу терористите, свързани според Анкара с ПКК. 
Внезапното иранско учение бе обявено в сряда, когато започна турската операция срещу сирийските кюрди. В телевизионен репортаж се казва, че маневрите са наблюдавани лично от началника на армията на Иран генерал Абдолрахим Мусави. Държавната иранска телевизия обаче не уточни броя на войските, участващи в ученията в Кущи в иранската провинция Западен Азербайджан. Районът е на около 620 километра северозападно от Техеран.

Източник: segabg.com