Над 6.5 млн. са получили в повече от държавните пари

...
Над 6.5 млн. са получили в повече от държавните пари
Коментари Харесай

Шоуто на Слави: Има кражба на партийни субсидии за над 6.5 млн. лв.

Над 6.5 млн. са получили допълнително от държавните пари водещите политически сили на фона на спекулациите за понижаване на дотациите и даже отвод от тях. Вместо по 11 лв. на глас, както е по закон, през 2018 година партиите са взели по 13,23 лева Разкритието направи " Шоуто на Слави " в ефира на предаването си в понеделник вечер.

Оповестената от публицистичната гилдия инспекция демонстрира, че с цел да се усили дотацията, е нарушен законовият принцип за пресмятане на база действителни гласове. Нещо повече - в сметката е включен даже и негативният избор. Това значи, че всеки дал своя вот " Не поддържам никого ", на практика е превел 13,23 лева В допълнение са взети поради и гласовете за самостоятелните претенденти, за партиите, които не са прескочили бариерата от 1% за дотация, както и 71 гласа, добавени от ЦИК.

Действителните гласове на последните парламентарни избори са 2 920 804. Законът повелява, че умножени по 11 лева, това прави 32 128 844 лева Общо предоставена държавна дотация обаче е 38 648 384 лева Разликата демонстрира, че страната е била завлечена с тъкмо 6 519 540 лв.. Така ГЕРБ взимат над 2,5 млн. лв. повече, Българска социалистическа партия - над 2,1 млн. лв., " Обединени патриоти " - над 710 хиляди лв., Движение за права и свободи - над 700 хиляди лв., " Воля " - над 320 хиляди лв., а партия " Възраждане " - над 80 хиляди лв..

Как се стига до парадоксалната обстановка?

В закона за Политическите партии се дефинират критериите коя партия или коалиция има право на държавна дотация и какъв размер е тя. Съгласно член 25, алинея 1 и член 26 от Закона за политическите партии право на държавна дотация имат:

1. Политическите партии или обединения, които са регистрирани в Централната изборна комисия за присъединяване в избори, взели участие са в последните парламентарни избори и имат определени народни представители.

2. Партиите, които не са показани в Народното събрание, само че са получили не по-малко от едно на 100 от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР