Над 6.3 милиона сделки са сключени чрез платформата на XBID,

...
Над 6.3 милиона сделки са сключени чрез платформата на XBID,
Коментари Харесай

БНЕБ : XBID - „Втора вълна“ на присъединяване и промени в часа на отваряне на продуктите от 1 януари 2019 г.


Над 6.3 милиона покупко-продажби са подписани посредством платформата на XBID, към която се чака да се причислят още няколко страни през лятото на 2019 година Хармонизацията тутакси на отваряне на продуктите ще бъде оповестена от локалните Преносни оператори, се споделя в известие на БНЕБ.

Това значи на процедура, че енергийната борса дава старт на втората вълна от обединяването на пазарите в сегмент „ В рамките на деня “.

Обединението Cross-Border Intraday (XBID) оповестява, че работата му продължава безпроблемно от неговия старт през юни 2018 година и сега се приготвя така наречен „ Втора вълна “ за присъединение на нови страни, което се чака да се случи през 2019 година Държавите въвлечени в този развой са България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словения, дружно с техните прилежащи страни, които са част от XBID платформата от самия й старт. Границите, които ще се включат в присъединението на втората вълна ще бъдат дефинитивно доказани напролет на 2019 година, се прецизира в известието.

XBID приготвя и смяна на Часа на отваряне на продуктите (Gate Opening Times -GOT), предшестващ деня на доставка (D-1), който ще бъде 15:00 Централно европейско време (ЦЕВ). Тази смяна е в сходство с решение на Агенцията за Сътрудничество на Енергийните Регулатори (ACER) No. 04/2018 от 24 април 2018 година за часовете на отваряне и затваряне на артикули на пазарен сегмент „ В рамките на деня “.

Голяма част от тези промени се чака да влязат в действие още от 1 януари 2019 година В зоните за пресмятане на преносни потенциали (capacity calculation regions - CCRs), където към момента няма утвърдена методология за пресмятане на потенциалите, измененията ще влязат в действие най-рано 30 дни след утвърждението им от националните регулаторни органи, прецизират от енергийната борса.

Подробна информация за часовете на отваряне и затваряне, както и свободните междусистемни потенциали за транспорт, в това число и аргументи за възможното им обявяване след часа на отваряне на продуктите ще бъде предоставена настрана от преносните оператори, виновни за съответната зона за пресмятане на метафоричен потенциал.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР