Над 56 милиона избиратели са призовани да гласуват на предсрочни

...
Над 56 милиона избиратели са призовани да гласуват на предсрочни
Коментари Харесай

Какви ще са възможните изходи и последици след изборите в Турция?

Над 56 милиона гласоподаватели са призовани да гласоподават на предварителни президентски и парламентарни избори в Турция през днешния ден - повече от година преди постоянната дата.
 
 БГНЕС

Настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган е измежду претендентите за президентския пост дружно с още петима кандидати - Мухаррем Индже от кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП), Селяхаттин Демирташ от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), Мерал Акшенер от " Добра партия ", Темел Карамоллаоглу от ислямистката Партия на щастието и Догу Перинчек от Патриотичната партия.
 
 Gulliver/Getty Images
 
 Gulliver/Getty Images-->

С произвеждането на изборите ще влязат в действие конституционни промени , утвърдени с референдум на 16 април м.г., според които Турция минава от парламентарна система към президентска система на ръководство с изпълнителни пълномощия. Промените плануват също увеличение на броя на депутатите в Народното събрание от 550 на 600 и унищожаване на поста министър-председател.
 
 Gulliver/Getty Images

За присъединяване в парламентарните избори са позволени осем партии и са образувани две предизборни обединения - едната включва ръководещата Партия на справедливостта и развиването, Партията на националистическото деяние и Партията " Велик съюз ", а другата - Народнорепубликанската партия, " Добрата партия ", Партията на щастието и Демократичната партия.
 Gulliver/Getty Images
А какви ще са последствията от вероятните разновидности за излаз от изборите за президент и парламент в Турция, пита ДПА.
 
Победа на Реджеп Ердоган и на Партия на справедливостта и развиването

Ако Реджеп Тайип Ердоган бъде определен още на първия тур и ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) завоюва безусловно болшинство, президентът ще придобие невиждани компетенции и ще ръководи еднолично. Това състояние ще се резервира пет години.

 Gulliver/Getty Images

Президентски балотаж

Ердоган към момента ще е любимец за краен победител, само че имиджът му ще пострада. Опозицията ще получи късмет.
 
Едноличен режим?

Ердоган побеждава на втория тур (вероятно Мухаррем Индже), само че в случай че ПСР има безусловно болшинство, той ще съумее да преодолее удара по престижа си. Опозицията се притеснява, че в този случай също ще има еднолично ръководство.
 
Неясно бъдеще

Ердоган губи на втория тур след 16-годишно ръководство на неговата партия. Турция е разтърсена радикално. Той е заречен, че ще почете вота на хората, само че реакцията на последователите му не е предвидима. Страната влиза в интервал на неустойчивост, тъй като Индже се е зарекъл да анулира президентската система на ръководство, призната на референдума м.г.
 
 Gulliver/Getty Images

Политическа парализа

Ердоган е избран отново, само че ПСР губи болшинството си в Народното събрание. Новата президентска система на ръководство не е пригодна за такава обстановка. Ердоган може да издава укази, само че парламентарното болшинство може да ги анулира. Възможно е президентът да поеме риска да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори, само че и самия той ще би трябвало да се бори за ново преизбиране.
 
Нов президент и Партия на справедливостта и развиването с болшинство

Малко евентуален вид, който също би довел до политическа парализа.
   
Индже президент и Партия на справедливостта и развиването в малцинство

Непредвидима е реакцията на Ердогановата електорална база. Настоящата съпротива е единна против Ердоган, само че в случай че го няма, може да се разедини. Обаче в случай че Турция се върне към положението на парламентарна република (както дава обещание Индже), актуалните опозиционни партии ще би трябвало да сформират държавна коалиция без значение от разликите си.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР