Над 5500 души е недокомплектът в Българската армия, каза във

...
Над 5500 души е недокомплектът в Българската армия, каза във
Коментари Харесай

Над 5500 души не достигат за Българската армия

Над 5500 души е недокомплектът в Българската войска, сподели във Велико Търново министърът на защитата Красимир Каракачанов. 

По думите му това не заплашва боеспособността на Българската войска, тъй като хората, които служат в нея дават всичко от себе си. Той означи, че за българските военни постоянно е значим духът и мотивацията и даде образец с предишното, когато при сходна обстановка, българският боец е правил чудеса. 

„ Трябва да се направи всичко допустимо военната специалност да бъде по-престижна и по-привлекателна ”, уточни Каракачанов и означи, че едно от наложителните условия е увеличението на заплатите на военнослужещите. „ В тази връзка се чака през тази година заплатите в бранша да бъдат увеличени с още 10 % ”, сподели той. 

„ Миналата година са отпуснати 28 милиона лв. за ремонт на сградния фонд на военните учебни заведения ”, напомни министърът. Той уточни, че е показал пред финансовото министерство визията си за нужните средства за рационализация и поддръжка на съществуващата бойна техника при образуването на бюджета за идната година. 

Каракачанов разяснява, че продължава работата по въвеждането на доброволната военна работа и изрази вяра, че до края на мандата, тя ще бъде въведена. 

„ Много младежи, приключили приблизително обучение, влизат във военните учебни заведения, само че се оказва, че упованията им са били разнообразни и отпадат. Средно по 12-13 индивида напущат преди да положат клетва, по-късно има още един отлив и след края на първия учебен срок нещата се откриват ”, сподели министърът. Според него, по тази причина е належащо да се възвърне пълноценното военно образование в учебно заведение, с цел да знаят младежите какво да чакат по-късно, в случай че решат да продължат в редиците на Българската войска. 

Красимир Каракачанов поздрави първокурсниците от 145-ия випуск на Националния боен университет " Васил Левски " във Велико Търново. Военна клетва поставиха 155 курсанти.

В словото си началникът на военното учебно заведение бригаден военачалник Пламен Богданов прикани курсантите да не не помнят, че са един от стълбовете и гарантите на държавността. 

В Националния боен университет денят беше отворен за посетители и възпитаници, които разгледаха въоръжението и техниката на висшето образователно заведение.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР