Над 53% от българите играят някакъв вид хазартна игра. От

...
Над 53% от българите играят някакъв вид хазартна игра. От
Коментари Харесай

Психолог: Над 53% от българите играят някакъв вид хазартна игра

Над 53% от българите играят някакъв тип хазартна игра. От тях 3% са развили форма на взаимозависимост. Това оповестиха експерти на конференция, представяща плана “Заложи на себе си ”, финансиран от Министерството на младежта и спорта.

“Целта на тази акция е предварителна защита на пристрастяването към
хазарта на младежите в България ”, изясни Филип Кирев, уредник на плана.

Причината е, че хазартната взаимозависимост у нас е огромен проблем, който обаче се подценява. Границата сред удоволствието и пристрастяването е доста тънка и доста младежи я минават елементарно, а по-късно да се върнат към естествен метод на живот е прекомерно късно или мъчно, безапелационни са експертите.

Превенцията е значима и поради спомагателните опасности, които крие зависимостта, а точно -

насърчаване на съществени

психически разстройства

като тежки форми на меланхолия и тревожни и манийни разстройства, които мощно повлияват целия живот на индивида. Както всяка взаимозависимост, и тази визира всички сфери от него – обществени контакти, професионално развиване, утежнява връзките със фамилията.

“Често тези хора влизат и в престъпни действия, тъй като са склонни да откраднат или излъгват, с цел да покрият остарели отговорности и да вземат пари за нова игра ”, изясни консултативният психолог Дора Добрева.

“Хазартът е съвсем толкоз нездравословен, колкото и алкохолизмът и използването на опиати ”, добавя тя. Тези зависимости трансформират самия метод, по който работи мозъкът. Настъпват промени на биологично равнище.

Според Добрева не е добре, че в учебните заведения няма часове, в които учителите да приказват по тематиките за
хазарта и рисковете и да покачват финансовата просвета на децата.

Рисковите групи, които могат

да развият форма на
хазартна

взаимозависимост, са три

На първо място са младежите заради това, че във възрастта 15-16 години занапред стартират да се построяват като персони. Те нямат добре построена ценностна и морална система. Дори на чисто биологично равнище при 15-годишните самите центрове в мозъка им работят по друг метод.

На второ място рискови са хората с ниско обучение и живеещи в огромна беднотия, като тук попадат и пенсионерите.

Третата сериозна група са хора, които излизат от фамилии с такава проблематика.

“За страдание, за профилактика е доста мъчно да се приказва, защото няма и публични данни за засегнатите от
хазартна взаимозависимост. Освен това огромна част от тях не търсят профилирана помощ, каквато може да се открие при експерт или посредством включване в лечебна група ”, изяснява консултативният психолог Дора Добрева. /24chasa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР