Над 53 млн. американски граждани вече са гласували кой да

...
Над 53 млн. американски граждани вече са гласували кой да
Коментари Харесай

Рекордна активност на изборите за президент в САЩ – 53 млн. пуснаха бюлетина предварително

Над 53 млн. американски жители към този момент са дали своят вот кой да бъде идващият президент на Съединени американски щати – актуалният Доналд Тръмп или претендентът на демократите Джо Байдън. В Съединени американски щати гласуването може да става по пощата или в секции авансово, а другояче формалната дата за провеждането на допитването е 3 ноември. Според предварителни разбори към 36 млн. души са дали своят вот по пощата, а други 17 млн. лева – в предварителните секции.

Данните сочат, че гласоподавателите демонстрират доста по-голяма интензивност от всекидневно. Броят на авансово гласувалите тази година към този момент е по-висок от този по време на предходните избори през 2016 година, макар че към момента има 10 дни до формалната дата. За съпоставяне броят на гласувалите авансово тогава бе 47 млн. души.

Тези, които към този момент са упражнили правото си на глас съставляват 37% от всички, които са дали своят вот на изборите през 2016 година Очакванията са да доближат към 50%.

Цифрите са невиждани, само че не и изненадващи, разяснява онлайн изданието Vox.  До огромна степен гласуването по пощата може да се изясни с световната пандемия от ковид и желанието на хората да избегнат посещаването на изборни секции. Но анализаторите считат, че в случай че тази интензивност се резервира, тя ще доближи до най-високата като дял от популацията за последните 100 години. Организацията US Elections Project предвижда изборна интензивност от 65%, т.е. към 150 млн. души, при 60% на изборите през 2016 година

Към момента данните от 19 щата демонстрират, че близо два пъти повече регистрирани представители на демократите са дали своят вот по отношение на записаните представители на републиканците в съответствие 10 млн. към 4,5 млн. Тези предварителни данни обаче може да не дават правилна картина на гласуването, а и през 2016 година предварителните оценки също сочеха повече поддръжка за изгубилата в следствие Хилъри Клинтън, прибавя изданието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР