Над 53 000 чифта опасни за зрението слънчеви очила бяха

Над 53 000 чифта опасни за зрението слънчеви очила бяха ...

Слънчеви очила менте? Внимавайте, крият голям риск за зрението!.Над 53 000 чифта опасни за зрението слънчеви очила бяха конфискувани от служители на ГДБОП, обозначени с търговските брандове на световноизвестни марки. Очилата са били подготвени за онлайн продажба.

Ниското качество на иззетите реплики ги прави особено опасни за зрението - при употребата им зеницата на очите се разширява, а заради липсата на UV защита навлизат повече от вредните лъчи.

За да проверим дали даден чифт очила са качествени или не, можем да използваме уред, какъвто има във всяка добра оптика, каза оптометристът Христо Благоев. При ползване на недобри апарати се случва измерването на стъклото да е само относно затъмнението му, а не за UV защитата.

Той препоръча да не се доверяваме на тестове в интернет и приложения, а да се обърнем задължително към специалист.

ГДБОП спря 15 сайта за продажба на фалшиви стоки във Варна

"Съществуват митове, че колкото по-тъмно е стъклото на очилата, толкова по-голяма е UV-защитата, но всъщност това въобще не е така. Може стъклото да е абсолютно бяло и прозрачно и отново да има UV-защита и обратното – стъкла с по-висока степен на затъмнение да нямат никаква защита. Така че това не е гаранция", обясни Благоев.

Той посочи, че гаранция за добра защита на слънчевите очила имат донякъде големите и известни марки.

По думите му мит е още и че слънцето е вредно най-много около обяд. Най-опасно е, когато то е по-ниско и сме на плажа.

Силно препоръчително е хората, работещи с компютр, да ползват специални очила за екрани и дисплеи, допълни той пред Bulgaria ON AIR. Все повече са тези, които избират да си направят комбинирани очила – за защита от слънцето и с диоптър.

Експертите съветват при избор на слънчеви очила онлайн потребителите да пазаруват от официалните интернет страници на търговските марки.
По публикацията работи: Габриела Джекова

Източник: dnes.bg