Над 5000 проверки на строежи от първа, втора и трета

...
Над 5000 проверки на строежи от първа, втора и трета
Коментари Харесай

През 2018 г. са извършени над 5000 проверки за безопасност на строежите

Над 5000 инспекции на градежи от първа, втора и трета категория направиха органите на ДНСК в страната през предходната година по заповед на началника на дирекцията арх. Иван Несторов. Те са в следствие от засиления надзор за обезопасяване на градежите, като на невъведените в употреба обекти са тествани утвърдените проекти за сигурност и здраве в сходство с главните условия към градежите по смисъла на Закона за устройство на територията и спазването им на място.

Експертите откриха няколко съществени вида нарушавания: липса на краткотрайна плътна ограда откъм улиците и страничните регулационни линии на строителната площадка; липса на осведомителни табели с описанието на градежа, номер и дата на разрешението за градеж, както и данни за възложителя, строителя, надзорника и други Проверяващите са се натъкнали също и на липса на построени покрити проходи за прекосяване на пешеходци, когато градежите са ситуирани на уличната регулация; неизвършено обезопасяване на градежа с парапети, ограждения, защитни устройства и съоръжения на приключените равнища на градежа по външния му силует, в това число и защитни мрежи; липса на обезопасяване на стълбища, асансьорни шахти и вентилационни отвори и други За откритите нарушавания против отговорните лица са формирани административно-наказателни производства. Издадени са 93 наказателни постановления на обща стойност 54 970 лв., приходите от които са постъпили в бюджета.

Само през 2018-та година началникът на Дирекцията за народен строителен надзор, на съображение чл.167, ал.6 от Закон за устройство на територията, е прекратил 10 удостоверения на юридически лица, извършващи строителен контрол на здания от първа до четвърта категория. На територията на страната са осъществени близо 6 хиляди инспекции на лицата, упражняващи строителен контрол на градежи от първа до четвърта категория в това число. От записаните 765 лица, извършващи тази активност, са тествани 539. За откритите нарушавания са издадени 75 наказателни постановления, по които са наложени имуществени наказания и санкции за 305 750 лева, които също са постъпили в държавния бюджет.

Надзорните компании имат делегирани от Закон за устройство на територията доста огромни отговорности, които касаят законосъобразността на издадените строителни бумаги от общинските администрации, въз основата на които ще се осъществя даден градеж, а в процеса на построяването му са длъжни да упражняват строителен контрол всекидневно. Установени са непълноти и грешки при постъпването на документите за назначение на Държавни приемателни комисии. Това постанова евакуиране на документите, корекции и внасяне отначало. Ето за какво, едно от значимите посоки, по които работи ДНСК, е завишаване на контрола на надзорните компании.

По тази причина се оферират промени в нейния Устройствен устав, които плануват основаване на нова дирекция „ Въвеждане в употреба и консултанти “. Тя ще управлява активността на лицата, упражняващи строителен контрол, ще подкрепя началника на ДНСК при издаване на удостоверения или отвод от издаване на удостоверения за регистриране в регистъра за практикуване на активността съветник според Закон за устройство на територията, както и при осъществяване на неговите пълномощия за предварително преустановяване действието на издадените удостоверения.

Промените в Устройствения устав на ДНСК плануват още откриването на Регионални дирекции за народен строителен надзор във всеки регионален град за възстановяване контрола по места в страната и за облекчение на вложителите и жителите. По този метод хората, живеещи на територията на дадена област, ще имат непосреден контакт със структурите на ДНСК. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР