Над 5000 жители и гости на Горна Оряховица се стекоха

...
Над 5000 жители и гости на Горна Оряховица се стекоха
Коментари Харесай

Производители: Горнооряховски суджук, който вкуси, той престава да се муси!

Над 5000 поданици и посетители на Горна Оряховица се стекоха в събота в Градската градина, с цел да се насладят на богата музикална стратегия и кулинарни изкушения по време на Дванадесетия празник на горнооряховския суджук. От ранни зори под дебелите сенки на парка кипеше раздвижване край димящите скари, а към украсените в битов жанр павилиони се носеше мирис на запечени мезета и се лееше ледена бира.

Традиционната тридневна демонстрация е проведена от Асоциацията на месопреработвателите в България, с финансовата поддръжка на Министерството на земеделието, храните и горите и Държавна фирма „ Земеделие “ и с присъединяване на Община Горна Оряховица. Главни участници в празника са компаниите „ А. Р. Боби 03 “, „ Родопа – 96 “ и „ Стефанов – Иван Стефанов “, които са единствени в страната, имащи право да създават горнооряховски суджук. Месния деликатес има предпазено географско напътствие от Европейски Съюз от 2011 година.
 031  043  052  056  059  060  063  071  073  078  083  084
На празника, който мина под мотото „ Горнооряховски суджук, който вкуси, той престава да се муси! ”, участва министъра на земеделието Румен Порожанов.

„ Този пресован, сурово-сушен артикул продукт, създаван от раздробено говеждо месо и подправки, е неповторим за района на Горна Оряховица и е един от знаците на града. Защитеното название на продукта беше предпазено от Сдружение „ Раховец 2007 ”. Добрият образец даден от сдружението беше последван и от Сдружение „ Сурово-сушени локални артикули ”, което кандидатства за регистрация като храни с традиционно-специфичен темперамент ”, съобщи в приветственото си слово министър Порожанов.

Той напомни, че все още в България има регистрирани пет такива-филе „ Елена ”, роле „ Трапезица ”, луканка „ Панагюрска ”, кайсерован врат „ Тракия ”, пъстърма „ Говежда ”.

„ Традициите в региона за произвеждане на суджук датират от епохи. Първите писмени сведения за продукта са от далечната 1538 г, а през 1861 г.суджукът на горнооряховският производител и търговец Михаил Николов е отличен с орден на интернационалното ревю в град Торино, Италия.Регистрацията на горнооряховския суджук като предпазено географско напътствие се основава на характерностите на продукта, свързани с природо-климатичните условия на Горна Оряховица, на присъщия метод на произвеждане излъчен от генерации колбасари и положителната му известност на пазара ”, посочи Румен Порожанов.

Той разгласи, че има растеж на производството на горнооряховски суджук, което оказва помощ за обезпечаване на повече работни места и опазване на вековните кулинарни и културни обичаи.

Земеделският министър прегледа щандовете и се разноски сред димящите скари. За внушителното празненство колбасарите бяха обезпечили над 10 тона суджук. Всяка от трите компании оферираше богатия си подбор в кокетни павилиони, украсени със житни класове, старинни оръдия на труда, бродирани тъкани. Вниманието приковаваха и две солидни пана с архивни фотоси, запечатали производството на кулинарното прелъщение от преди два века.

Собственикът на „ Родопа-96 ” Христо Христов впечатли присъстващите с голям макет на суджук с марката на предприятието. Производителят Стефан Стефанов пък връчи на министър Порожанов красиво аранжирана кошница с цяла гама от месни произведения. Кметът на Горна Оряховица инж.Добромир Добрев съпровождаше гостите като обясняваше особеностите на локалния колбасарски поминък.

По време на празника в Художествена изложба „ Недялко Каранешев “ се организира конгрес за сензорен разбор на горнооряховския суджук, проведен от Асоциацията на месопреработвателите в България. Той бе открит от изпълнителния шеф на АМБ доктор Светла Чамова, а преподавател на семинара бе доктор Даниела Данаджикова. Освен представители на месопреработвателите, участваха и възпитаници от ПГХТ „ Проф. доктор Асен Златаров “ в Горна Оряховица. Сензорният разбор е научна дисциплинираност, която употребява реакциите на човешкото тяло към характерностите на храни, които се възприемат от неговите сетива:зрение, подушване, усет, досег, слух. Той е потребен инструмент при установяване качеството на продуктите, проучване периода на валидност и изследване на потребителския усет. Тържеството продължи с богата фолклорна стратегия с присъединяване на клуб „ Балканика “. На сцената се изявиха музикантите от оркестър „ Елит фолк “ и сестри Диневи.

С доста музика, кулинарни демонстрации, игри, викторини с награди, занимания и изненади бе изпълнена празничната стратегия с водещ Ненчо Балабанов. Представен бе спектакълът „ Молитва за България “ с присъединяване на Поли Паскова и отбор „ Чинари “.

Увеселителните прояви през третия празничен ден-неделя ще започват с осъществяване на самодейни сформира. Посетителите ще видят и театрална режисура „ Горнооряховски суджук – важен и фамозен “ по Чудомир. Ще има доста кулинарни игри, викторини и награди. В 17 часа е концертът на оркестър „ Плам “, а от 19 часа щафетата ще поеме Пепи Христозова. След това ще пеят Кичка Бодурова и квартет „ Мистик “.

Празникът на горнооряховския суджук ще приключи с пъстри празнични илюминации.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР